Grijze lucht

Nederlandse toerist ziet vulkaan Filipijnen as spuwen: 'Net op tijd weg'

12 januari 2020 13:22 Aangepast: 13 januari 2020 07:19
Leon zag de vulkaan op een paar kilometer afstand uitbarsten. Beeld © Leon

Leon (51) was nietsvermoedend met zijn partner aan het lunchen in een natuurgebied ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla, toen verderop de vulkaan Mount Taal op het punt stond van uitbarsten. "Ineens kwam er iemand binnenrennen die riep: 'kom kijken!' en toen begon de vulkaan te roken en spuiten."

Leon is met zijn partner op vakantie in de Filipijnen. Zijn schoonfamilie woont er. Voor de lunch hadden ze een hotel uitgekozen met een panorama-uitzicht op de vulkaan. "We hebben wat foto's en filmpjes gemaakt en toen gingen we eten", vertelt hij tegen RTL Nieuws. Op dat moment was er nog niets bijzonders te zien.

'Kom kijken'

Ongeveer een uur later, toen ze net hun borden leeg hadden, werd het ineens onrustig. "Mensen begonnen te rennen en te roepen dat we moesten kijken. Toen zagen we de vulkaan spuwen." Een echte uitbarsting is het nu nog niet, wel is de vulkaan erg actief. De lokale overheid heeft het dreigingsniveau van 2 naar 3 opgeschaald, wat betekent dat een uitbarsting op korte termijn mogelijk is.

Al snel waren rookwolken te zien. Al snel waren rookwolken te zien.

Lange files

Leon en zijn partner kregen direct berichtjes van familie dat ze snel weg moesten gaan. Inmiddels zijn ze weer veilig in het centrum van Manilla. 

"Mijn schoonfamilie woont op ongeveer 20 kilometer van de vulkaan. Die staan nu allemaal in de file omdat iedereen probeert weg te komen. Ze hebben as op hun auto en de lucht is grijs", zegt Leon. Er hangt volgens de autoriteiten een kilometerslange rookwolk in de lucht. 

De autoruit van één van de familieleden van Leon is besmeurd met as. De autoruit van één van de familieleden van Leon is besmeurd met as.

Evacuatie

Ruim 2000 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied waar de vulkaan ligt. Binnenkort zullen ook bewoners van een nabijgelegen eiland moeten vertrekken. 

Het vliegverkeer van en naar de hoofdstad Manilla is tijdelijk stilgelegd, meldt de Filipijnse luchtvaartautoriteit. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers voor de gevaren van de vulkaan.

Mount Taal wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië. Tot op heden zijn 35 uitbarstingen bekend, die hebben geleid tot meerdere dodelijke slachtoffers. 

In maart zorgde een vulkaanuitbarsting in Mexico voor spectaculaire beelden

De Popcatepetl was al weken actief voor hij uitbarstte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore