Nederlandse traditie

Speciale feestdag moet 'Elfstedencultuur' in stand houden

12 januari 2020 09:53 Aangepast: 12 januari 2020 09:57
De laatste Elfstedentocht werd in 1997 georganiseerd. Beeld © ANP Kippa

Het is al 23 jaar geleden dat de tot nu toe laatste Elfstedentocht werd gereden, maar sporthistoricus Jurryt van de Vooren vindt dat de 'tocht der tochten' bij de Nederlandse cultuur hoort. Daarom organiseert hij een feestdag om de 'Elfstedencultuur' in stand te houden.

Komende woensdag is de eerste editie van de Dag van de Elfstedentocht in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. De bedoeling is dat het een jaarlijks fenomeen wordt. De keuze voor de datum is geen toeval, op 15 januari viert de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden haar 111e verjaardag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lammert (75) wacht al 22 jaar op de Elfstedentocht: 'Voor mijn dood haal ik zo'n kruisje'

Dat de tocht nog steeds leeft onder Nederlanders, komt volgens Van de Vooren omdat het behalve een sportevenement ook een belangrijk onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed is. 

"Mensen die de tocht hebben gereden zien dat vaak als één van hun meest indrukwekkende prestaties," zegt de historicus, die overigens zelf niet kan schaatsen.

Henk Angenent won de laatste Elfstedentocht in 1997

Dat het de laatste tocht was die de komende 23 jaar georganiseerd zou worden, besefte Angenent zich in 1997 waarschijnlijk niet.

De laatste drie keren dat schaatsers de elf Friese steden passeerden waren in 1985, 1986 en 1997. Kan het niet meer op ijs, dan moet het maar in woord, beeld en film, vindt Van de Vooren. In verschillende Friese musea liggen verhalen over de Elfstedentocht opgeslagen. Enkele van deze archieven werken mee aan de feestdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maarten van der Weijden organiseert nieuwe Elfstedenzwemtocht

Ook zijn er woensdag schaatsportretten te zien en doen Elfstedenschaatsers hun verhaal. 

'Geen herdenking'

De Dag van de Elfstedentocht is geen 'herdenkingsdag', benadrukt de sporthistoricus. "Historici zijn er om de verteltraditie in ere te houden, de Elfstedenvereniging om de schaatstocht voor te bereiden." 

Of hij denkt dat de tocht ooit nog gereden gaat worden? "Ik hoop het. Maar ik houd me bezig met het verleden, niet met morgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore