Neergehaald vliegtuig

Felle protesten tegen regering in Iraanse hoofdstad, Britse ambassadeur opgepakt

12 januari 2020 08:09 Aangepast: 12 januari 2020 09:02
Slachtoffers van de vliegramp werden herdacht. Beeld © Getty

Demonstranten hebben gisteren in de Iraanse hoofdstad Teheran geprotesteerd tegen de regering. De protesten volgden op de verklaring van Iran dat het Oekraïense passagiersvliegtuig woensdag per ongeluk uit de lucht is geschoten.

Duizend demonstranten, voornamelijk studenten, verzamelden zich gisteravond bij een universiteit om hun eer te betonen aan de slachtoffers van de vliegramp. Bij de crash van het toestel van Ukraine International Airline kwamen alle 176 inzittenden om het leven, onder wie veel Iraniërs die in Canada studeren.

Vriendin Bohdan kwam om bij vliegramp Iran: 'Had ik haar maar tegengehouden'

Bohdan kan het nog steeds niet geloven: zijn vriendin is dood, omgekomen bij de vliegramp in Iran. Samen vlogen ze de hele wereld over, nu is hij alleen.

De rouwende studenten staken kaarsjes aan voor de slachtoffers, maar het eerbetoon sloeg snel om in een demonstratie tegen de regering. Foto's van Qassem Soleimani, de generaal die door een Amerikaanse raket werd gedood in Irak, werden verscheurd. 

De politie jaagde de studenten later op de avond uiteen, omdat straten werden geblokkeerd.

Studenten brandden kaarsjes voor de slachtoffers. Studenten brandden kaarsjes voor de slachtoffers.

Ambassadeur opgepakt

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab is bij de demonstratie de Britse ambassadeur Rob Macaire opgepakt en korte tijd vastgehouden. 

Het Iraanse persbureau Tasnim zegt dat de ambassadeur de demonstranten zou hebben opgejut. Raab noemt de arrestatie van de ambassadeur 'een flagrante schending van het internationaal recht'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran zag vliegtuig aan voor raket: 'Helaas nam hij de foute beslissing en raakte het vliegtuig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore