Ga naar de inhoud
Wateroverlast in Dubai

Zelf regen maken: zo werkt 'cloud seeding'

Archieffoto Beeld © iStock

Regen, regen, en nog eens regen. In Dubai zorgt water deze dagen voor overlast. Voor de inwoners erg vervelend, met de autoriteiten hoeven we minder medelijden te hebben, want zij zorgden daar zelf voor. Door cloud seeding kwam het water naar beneden. Niet bekend met de term? We leggen het uit.

Landen die willen dat het gaat regenen, kunnen een bepaald soort chemicaliën de lucht in schieten, vertelt Maurice Middendorp van Buienradar. Waterdruppeltjes nestelen zich vervolgens aan die chemicaliën. Middendorp: "Dat gebeurt dan in wolken waar normaal gesproken geen regen uit zou vallen. Zonder wolk kan ook, maar het moet wel vochtig zijn."

Lastig te doseren

De chemicaliën en waterdruppeltjes hechten zich vervolgens steeds meer aan elkaar. "Het klontert samen. Totdat het geheel te zwaar wordt. En dan valt het naar beneden, als regen", zegt Middendorp.

'Cloud
Lees ook:
'Cloud seeding': Dubai onder water door zelfgemaakte regen

In Dubai is het dus nu een beetje uit de hand gelopen. Want, zo zegt Middendorp: "Het is lastig te doseren. En een goed idee is het natuurlijk ook helemaal niet."

Gif in grondwater

Waarom is het dan geen goed idee? Buiten dat het dus uit de hand kan lopen, zoals in Dubai. Simpel: die chemicaliën die je de lucht in schiet, komen ook weer naar beneden. "Dat komt ook in het grondwater terecht", zegt Middendorp. "Bovendien maak je natuurlijk niet iedereen blij met regen. Neem bijvoorbeeld de ijscoman."

Het verkeer in Dubai loopt helemaal vast door de regen:

Dubai is niet de enige plaats waar ze cloud seeding soms inzetten. "Ook voor de Olympische Spelen in Beijing in 2008 deden ze het. Toen deden ze het voor de Spelen, om op die manier de lucht te laten uitregenen, zodat ze droog weer hadden tijdens de openingsceremonie. En ook in Rusland zetten ze het soms in."

Idee voor Australië?

Zou het dan ook een goed idee kunnen zijn voor bijvoorbeeld de bosbranden nu in Australië? Nee, zegt Middendorp. "Het is sowieso de vraag hoe vochtig de lucht daar is. Ik denk dat het heel erg droog is. Dan moet je heel veel chemicaliën gebruiken voor maar een paar buitjes. En als het dan tot een kleine bui precies boven de brandhaard komt, komt er ook veel wind mee naar beneden, want de branden misschien zelfs alleen maar aanwakkert. Ook de giftige stoffen die meekomen met de regen zorgen natuurlijk voor een negatief effect."

Golvende
Lees ook:
Golvende wolken verschijnen boven Amerikaanse berg