Demonstraties Teheran

Iran zag vliegtuig aan voor raket: 'Helaas nam hij de foute beslissing en raakte het vliegtuig'

11 januari 2020 12:10 Aangepast: 11 januari 2020 18:28
Bloemen en plakkaten in Teheran uit solidariteit met de nabestaanden. Beeld © EPA

De Iraanse generaal Amir-Ali Hajizadeh heeft toegegeven dat zijn divisie het Oekraïense vliegtuig, dat woensdag crashte bij Teheran, uit de lucht heeft geschoten. Een operator zag het vliegtuig aan voor een Amerikaanse raket, zegt hij.

Het toestel werd aangezien voor een vijandelijke kruisraket. "De systeemoperator had 10 seconden om te beslissen of hij zou schieten of niet. Helaas nam hij de verkeerde beslissing en raakte het vliegtuig", zegt de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Woede in Iran

De bekentenis zorgt ook in Iran voor woedende reacties. In de hoofdstad Teheran zijn naar schatting duizenden mensen op de been om te protesteren tegen hun regering. "Dood aan de leugenaars" en "dood aan de dictators", wordt door de demonstranten geschreeuwd. Dat drie dagen lang is gelogen over de oorzaak van de ramp, zet kwaad bloed. "Dat maakt het dubbel zo erg", schrijft persbureau Fars in een opvallend kritisch commentaar.

De meeste slachtoffers van de vliegramp kwamen uit Iran. Het land verloor 83 staatsburgers. Ook de andere slachtoffers hadden veelal een Iraanse achtergrond. Bij universiteiten en op andere openbare plekken in Teheran worden bloemen en kaarsen gelegd. De slachtoffers waren vooral studenten.

Generaal Amir-Ali Hajizadeh neemt alle verantwoordelijkheid op zich. De Boeing werd met een korteafstandsraket neergehaald. Deze raket ontplofte pal naast het passagiersvliegtuig, waarna het hoogte verloor en neerstortte met 176 mensen aan boord. 

Hoogste staat van paraatheid

Hajizadeh beschuldigde de Verenigde Staten ook voor het drama. Zij zorgden volgens hem voor de spanningen in de regio. Het defensieteam was daardoor in de hoogste staat van paraatheid.

Hajizadeh zegt dat hij alle verantwoordelijkheid voor de ramp accepteert. Hij zou gezegd hebben dat hij liever dood was, toen hij hoorde dat zijn team  verantwoordelijk was voor de tragedie.

176 doden

Vanmorgen meldden Iraanse staatsmedia dat Iran de Boeing 737 vlak langs een militaire basis van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn gevlogen, waarop het werd neergehaald. Alle 176 inzittenden van het toestel van Ukraine International Airlines kwamen om bij de crash.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran zegt Oekraïens passagiersvliegtuig 'per ongeluk' te hebben neergehaald

Donderdag kwam al naar buiten dat Amerikaanse inlichtingendiensten bewijzen hadden dat het vliegtuig mogelijk per ongeluk werd neergehaald door Iraans luchtafweergeschut. En ook de Nederlandse MIVD zei te beschikken over 'eigenstandige informatie' dat het ging om een luchtafweerraket van Iran.

Ook dook via onderzoekscollectief Bellingcat een video op waarop een explosie in de lucht te zien is. Bellingcat heeft de beelden onderzocht en geconcludeerd dat ze in de buurt van de rampplek zijn gemaakt.

De Canadese premier Justin Trudeau zei ook eerder al over aanwijzingen te beschikken dat het toestel was neergehaald door Iran. "Dat kan onopzettelijk zijn geweest", voegde hij daaraan toe. Canada is nauw betrokken bij de ramp, omdat er 57 Canadezen om het leven zijn gekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore