Ga naar de inhoud
1000 meldingen

VVD is om: meerderheid in Rotterdam voor verbod op vuurwerk

De afgelopen jaarwisseling in Rotterdam. Beeld © ANP

De VVD in Rotterdam is voor een vuurwerkverbod. "De Rotterdamse meldkamer kreeg afgelopen jaarwisseling 1000 meldingen binnen. Grote groepen jongeren denken de straat over te kunnen nemen", zegt VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans in Rotterdam.

"Vanuit de politie en andere hulpverleners is de oproep om maatregelen glashelder", zegt Karremans. "Ook dat is voor ons zwaarwegend. Wij staan pal voor de mannen en vrouwen die voor onze veiligheid loodzwaar werk verrichten."

Voorwaarde

Met de VVD is er nu een meerderheid in Rotterdam voor een verbod. Karremans: "Een voorwaarde voor onze instemming met een verbod is wel dat er een substantieel bedrag wordt vrijgemaakt voor de organisatie van professionele vuurwerkshows in alle veertien wijken van de stad, zodat elke Rotterdammer nog steeds kan genieten van vuurwerk. Maar wel op een veilige en verantwoorde manier."

Illegaal vuurwerk ontplofte in gezicht van Joost: 'Besefte niet wat er gebeurde'

02:53
De laatste twee jaar kocht Joost zelfs illegaal vuurwerk. Dat is hem nu duur komen te staan: het ontplofte in zijn gezicht.

De VVD in Rotterdam wilde het liefst een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, maar dat kan niet volgens de wet. "Dus daarom hadden we de keuze of een verbod voor al het vuurwerk of niks. En we hebben we dus gekozen verbod", laat de VVD weten.

In de landelijke politiek is de VVD nog niet om, ook al wordt de roep om een verbod steeds sterker. "Als liberaal verbied ik het liefst zo min mogelijk. Alleen als het echt noodzakelijk is, als het echt niet anders kan, wil ik zover gaan", zei Klaas Dijkhoff.

Meerderheid in Den Haag

Een meerderheid van de Tweede Kamer is wel voor een verbod. Het gaat om coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie en SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, 50 Plus, DENK en de SGP.

Meerderheid
Lees ook:
Meerderheid Tweede Kamer voor een verbod op gevaarlijk knalvuurwerk