Ga naar de inhoud
Nieuws

Zuur begin 2020 voor webwinkeliers: klein pakket versturen duurder

Beeld © Getty

Het jaar 2020 is voor webwinkeliers zuur begonnen. Ondernemers met een webshop die kleine spullen naar het buitenland exporteren zien sinds 1 januari hun winstmarges verdampen. De reden: door strengere internationale regels wordt het versturen van dergelijke spullen duurder. 

Ondernemers die kleine spulletjes verhandelen, zoals zelfgemaakte (speel)kaarten, sieraden, schoenveters of andere kleine materialen konden dat vorig jaar nog via de 'gewone' post versturen. Zolang het in een envelop past, was een geschikte postzegel voldoende. 

Alleen brieven

Sinds dit jaar gelden andere normen. De Wereldpostunie, een van de oudste internationale overlegorganen ter wereld, heeft besloten een strikt onderscheid te maken tussen brieven en goederen. 

PostNL maakte de tarieven op 4 november bekend en bracht onlangs nog een brochure uit met de nieuwe regels. Webshophouders hebben eind vorig jaar een brief gehad met uitleg. 

"Dit zal mij veel klanten gaan kosten, want die gaan dat nooit betalen." 

De nieuwe regels betekenen dat alles wat geen brief is, automatisch een product is - en dus als product moet worden behandeld. En dat betekent hogere verzendkosten.

Vetershop verstrikt in tarieven

Ondernemer John Versteeg heeft een webwinkel voor schoenveters. Hij heeft geen goed woord over voor de nieuwe regels. "Dit slaat helemaal nergens op. Het wordt voor ons een stuk lastiger om zaken te doen", zegt hij tegen RTL Z.

Zijn buitenlandse klanten, in bijvoorbeeld België of Duitsland, zullen fors meer moeten betalen voor een paar schoenveters, want hij berekent de tarieven door.

"De verzendkosten gaan van 3,95 euro, naar 8,95 euro. Voor een paar veters van 2,95 euro. Dat zal mij veel klanten gaan kosten, want die gaan dat nooit betalen." Op Twitter en in het AD klinken meer negatieve reacties.

(Tekst gaat verder onder foto.)

Wie bijvoorbeeld gewend was een kettinkje van minder dan 100 gram in een envelopje naar het buitenland te versturen was met 4,50 euro klaar. Dat is nu een tientje. Zelfs als je het in datzelfde envelopje blijft versturen. Voor post tussen de 100 gram en 350 gram gaat het tarief trouwens een beetje omlaag. 

(Tekst gaat verder onder tabel.)

Veiligheidseisen

Naast de gestegen tarieven moeten afzenders hun pakketjes ook vooraf digitaal aanmelden. Dat heeft te maken me veiligheidseisen. De deelnemende landen in de Wereldpostunie willen vooraf weten wat er hun kant op komt. 

Ondernemers die verzaken aan de nieuwe regels te voldoen riskeren dat hun post niet aankomt, teruggestuurd wordt, of - erger - vernietigd wordt.

Reactie Thuiswinkel.org

Branchevereniging Thuiswinkel.org laat aan RTL Z weten de zorgen van ondernemers te begrijpen, maar heeft vooralsnog geen klachten van webwinkels ontvangen.