Ga naar de inhoud
Minister uitgenodigd

EU wil praten met Iran om situatie niet te laten escaleren

Generaal Qassem Soleimani kwam om bij een bombardement op een vliegveld.

Buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif uitgenodigd om naar Brussel te komen.

Doel is om de situatie in het Midden-Oosten te 'de-escaleren' na de dodelijke aanval van de Verenigde Staten op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Irak.

'De-escalatie van spanningen'

Borrell maakt de uitnodiging bekend een dag na een telefoongesprek met Zarif. In dat gesprek benadrukte hij 'het belang voor de-escalatie van de spanningen, om terughoudendheid uit te oefenen en verdere escalatie te vermijden'.

Trump
Lees ook:
Trump dreigt: 'Als Iran wraak neemt, vallen we snel en hard aan'

Borrell zei ook dat hij er bij Zarif heeft aangedrongen het historisch nucleair akkoord met de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland uit 2015 in stand te houden. De Amerikaanse president Donald Trump zegde dat in mei 2018 eenzijdig op en trof sancties tegen Iran.

Geen wraak

Trump heeft Iran vandaag gewaarschuwd geen wraak te nemen voor de dood van Soleimani. Als dat toch gebeurt, dan volgen direct tegenaanvallen, zegt Trump op Twitter.

Amerika blaast Iraanse generaal op

01:29
Een Amerikaanse raketaanval op het vliegveld van Bagdad heeft het leven gekost van de populairste militair van Iran.

Trump zegt dat de Amerikanen 52 Iraanse locaties in het vizier hebben. "Sommige daarvan zijn erg belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur. We zullen snel en hard toeslaan. De VS willen geen dreigementen meer."