Ga naar de inhoud
52 locaties in vizier

Trump dreigt: 'Als Iran wraak neemt, vallen we snel en hard aan'

Trump op 3 januari, na de aanval op Soleimani. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Iran geen wraak te nemen voor het doden van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Als dat toch gebeurt, dan volgen direct tegenaanvallen, zegt Trump.

Trump zegt dat de Amerikanen 52 Iraanse locaties in het vizier hebben. "Sommige daarvan zijn erg belangrijk voor Iran en de Iraanse cultuur. We zullen snel en hard toeslaan. De VS willen geen dreigementen meer."

'Bezig met voorbereidingen'

De president noemt Soleimani 'hun terroristische leider'. "Hij had net een Amerikaan gedood en veel anderen verwond. Ook was hij bezig met het voorbereiden van een aanval op onze ambassade", zegt Trump op Twitter.

Beelden van net na de raketaanval op Soleimani:

01:29
"Iran zweert wraak", zegt correspondent Olaf Koens.

Soleimani kwam vrijdag na een Amerikaanse raketaanval in Bagdad om het leven. Hij was de rechterhand van de hoogste geestelijke van Iran ayatollah Ali Khamenei.

Nationale rouw

Het lichaam van Soleimani kwam zondag aan in Iran. Dat meldt de Iraanse staatsomroep IRIB. Zijn lichaam is vanuit Irak naar de zuidwestelijke stad Ahvaz gevlogen. In Ahvaz zijn zondag de eerste herdenkingsbijeenkomsten begonnen. Volgens IRIB liepen duizenden mensen in zwarte rouwkleding door de stad.

Soleimani wordt dinsdag in zijn geboorteplaats Kerman begraven. Iran heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Wordt
Lees ook:
Wordt het oorlog? Vijf vragen over dodelijke aanval op Iraanse generaal
Bron: RTL Nieuws