Eeuw discussie

Wel of geen vuurwerkverbod? We praten er al een eeuw over

03 januari 2020 18:01 Aangepast: 03 januari 2020 22:41
Het Parool op 31 december 1975. Beeld © Delpher

De discussie over een algeheel vuurwerkverbod laaide de afgelopen dagen uiteraard weer op. Uiteraard, want wie denkt dat de discussie nieuw is, heeft het mis. Al bijna een eeuw schrijven kranten erover.

In eerste instantie komen de gevonden krantenberichten vooral vanuit de Nederlandse enclave Nieuw-Oost Indië. "Eén voordeel van het vuurwerkverbod dient niet uit het oog verloren: de geld-kwestie. Ieder toch weet wel dat men reeds aan een handje-vol vuurwerk een niet onaardig bedrag kwijt is", schrijft het Bataviaasch Nieuwsblad op 3 januari 1927.

Het Bataviaasch Nieuwsblad op 3 januari 1927 Het Bataviaasch Nieuwsblad op 3 januari 1927

Maar ook in Nederland zelf kwam het vuurwerkverbod al lang geleden ter tafel. Zo schrijft de Volkskrant op 21 maart 1955: "De Vereniging van Nederlandse gemeenten heeft de minister van Binnenlandse Zaken gevraagd, een duidelijk verbod tot het verkopen en afsteken van klein vuurwerk uit te vaardigen."

En ook het Nieuwsblad van het Noorden bespreekt het onderwerp, op 5 januari 1934 zelfs al. Ook toen vond men het al opmerkelijk dat sommige mensen zo veel geld besteedden aan bijvoorbeeld 'voetzoekers', of 'zevenklappers':

Het Nieuwsblad van het Noorden op 5 januari 1934 Het Nieuwsblad van het Noorden op 5 januari 1934

Maar van een algeheel verbod kwam het nooit. Ook omdat zeker niet iedereen daar achter staat en stond. Het Parool citeerde op 31 december 1975 de heer J.W. Zuidema, de toenmalige commandant van het zogenoemde corps controleurs gevaarlijke stoffen. Zijn mening: "Een algemeen verbod van vuurwerk? Ik zal dat altijd afraden."

'Jongens gaan zelf prutsen'

Zuidema zei dat een verbod 'het paard achter de wagen spannen' zou zijn. "Want wat krijg je dan? Dat die jongens zelf aan het prutsen gaan. Ze halen wat spullen bij de drogist, vragen hun moeder om de suikerpot en een beetje handige jongen kan dan iets maken dat veel gevaarlijker is dan wat ze nu in de winkel kopen."

Het Parool op 31 december 1975. Het Parool op 31 december 1975.

Nieuw onderzoek

Hoe is het met de discussie vandaag de dag? Een groot deel van de Nederlanders lijkt nu voorstander van een vuurwerkverbod. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws. Ruim 61 procent van de 1000 ondervraagden is voor zo’n verbod. 21 procent is tegen.

20 procent van de ondervraagden is sinds de afgelopen jaarwisseling van mening veranderd en is nu voor zo’n verbod. De fatale brand in Arnhem en de grote hoeveelheid incidenten tegen hulpverleners worden vaak als reden genoemd. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore