Twee doden

Jongens (12 en 13) fatale flatbrand Arnhem uit cel, blijven wel verdacht

03 januari 2020 13:27 Aangepast: 03 januari 2020 14:07
Een van de jongens die is aangehouden voor de fatale flatbrand in Arnhem. Beeld © RTL Nieuws

De twee jongens van 12 en 13 jaar oud die werden aangehouden voor de flatbrand in Arnhem op oudjaarsnacht, komen vrij. Wel is er voldoende bewijs voor betrokkenheid van de jongens. Dat laat de rechtbank Gelderland weten.

Bij de brand kwamen een man van 39 en zijn zoontje van 4 jaar oud om het leven. "De rechter-commissaris beslist op grond van de persoonlijke omstandigheden van de jongens, ondanks de maatschappelijke onrust (de geschokte rechtsorde), dat de voorlopige hechtenis geschorst moet worden", schrijft de rechtbank Gelderland op Twitter. En dus komen de jongens vrij, maar ze moeten zich wel aan een aantal voorwaarden houden.

De jongens werden aangehouden voor betrokkenheid bij brandstichting, met dood als gevolg. Eerder werd er al rekening mee gehouden dat de brand werd veroorzaakt door vuurwerk.  

Rook ingeademd

Vader en zoon stonden met de moeder en dochter van het gezin in de lift, toen de brand uitbrak. Ze ademden veel rook in. De moeder en dochter zijn buiten levensgevaar.

Oorzaak van de brand

De brand is ontstaan door vuurwerk. Het vuurwerk is in de hal op een bankstel gelegd dat daar stond. Dat bankstel was volgens woningcorporatie Vivare neergezet door een bewoner met een briefje waarop stond dat de liefhebber hem mee mocht nemen.

"Wij hebben het bankstel maandagmiddag gesignaleerd en de eigenaar gevraagd de bank weg te halen", zegt een woordvoerder. "Maar dat is niet gebeurd." De woordvoerder durft niet te zeggen bij wie de verantwoordelijkheid lag om de bank weg te halen. "Dat wordt uitgezocht."   

De politie heeft de twee jongens ondervraagd. Verder doet het Openbaar Ministerie geen mededelingen, omdat de verdachten minderjarig zijn.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is een verkennend onderzoek gestart naar de brand. De raad heeft daarvoor informatie opgevraagd en gaat ter plaatse met eigen onderzoekers.

Woningcorporatie 'verdrietig en pislink' na fatale flatbrand Arnhem:

De directeur van woningcorporatie Vivare wil een verbod op vuurwerk, omdat dat mogelijk de oorzaak van de brand is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore