Zachte winter

Geen sneeuw, geen ijs, we hebben deze winter nog niet één hellmannpunt

03 januari 2020 10:55 Aangepast: 03 januari 2020 11:35
Beeld © ANP

Niet op wintersport geweest deze vakantie? Dan heb je waarschijnlijk nog geen sneeuwvlok gezien. Het is tot nu toe dan ook een heel zachte winter. "En dat blijft voorlopig even zo", zegt Martijn Dorrestein van Buienradar.

Niet schaatsen, geen sneeuwballen, niet eens een beetje vorst. We beleven op het moment eerder een herfst 2.0 dan een echte winter. Dat wordt ook bevestigd door cijfers. De kou van een winter wordt gemeten aan de hand van het zogenoemde hellmanngetal.

-1 is 1 punt

Dorrestein legt uit: "Is de gemiddelde dagtemperatuur -1, dan krijgt de winter 1 punt. Is de dagtemperatuur gemiddeld -2, dan levert dat 2 punten op. Zo kreeg het recordjaar 1947 maar liefst 348 punten. 1963, berucht vanwege de hel van '63, kreeg er 337. Dit jaar hebben we nog geen punt verdiend.

Een jaar zonder punten is niet uniek, ook in 2014 kwam er geen dag gemiddeld onder de 0 graden uit. Dit jaar hebben we uiteraard nog alle kans, want tot in maart kan het zomaar koud worden. Toch wordt de kans op kou, mede door de opwarming van de aarde, steeds kleiner. Dorrestein: "De winters in Nederland worden steeds korter."

Wie hoopt op kou, moet dus echt nog even geduld hebben. Volgende week wordt het volgens Dorrestein op dinsdag en woensdag zelfs een graad of 11, 12. "Richting het weekend kan het weer iets kouder worden, maar dat is nog erg onzeker."

Nepsneeuw

Nederland is zeker niet het enige land dat een warme periode doormaakt. In Rusland bijvoorbeeld missen ze de kou zo erg, dat ze in Moskou nepsneeuw hebben gespoten. Als het niet voelt als winter, dan moet het in ieder geval op winter lijken, moeten ze gedacht hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreem winterweer op komst? Vijf vragen over de polaire vortex

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore