Explosieven

Opnieuw bombrief onderschept, nu bij hotel Okura in Amsterdam

03 januari 2020 09:21 Aangepast: 03 januari 2020 12:17
De explosievenopruimingsdienst bij het Okurahotel in Amsterdam Beeld © Lorenzo Derksen

Bij het Okurahotel aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam is een bombrief aangetroffen. Net als bij de zes voorgaande brieven staat ook op deze brief het Centraal Invorderings Bureau (CIB) vermeld als afzender. De brief gaat voor onderzoek naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

"De brief werd door het personeel herkend door het nieuws van gisteren. Daarop hebben ze heel adequaat gehandeld en de brief niet opengemaakt", zegt een politiewoordvoerder. De brief was voorzien van een sticker van het CIB en had een verdikking. Uit onderzoek van de recherche is gebleken dat het incassobureau niet bij de zaak betrokken is.

Brandweer voor de deur bij het Okura. Brandweer voor de deur bij het Okura.

Het is de zevende bombrief die in korte tijd werd bezorgd. De afgelopen dagen zijn meerdere bombrieven verstuurd naar verscheidene bedrijven. Met het Okurahotel inbegrepen, gaat het om:

  • twee hotels in Amsterdam,
  • een tankstation in Amsterdam,
  • een makelaarskantoor in Utrecht,
  • een tankstation in Rotterdam,
  • een autobedrijf in Rotterdam,
  • een incassobureau in Rotterdam.

De explosieven gingen niet af, maar hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. De politie houdt er rekening mee dat alle brieven van dezelfde afzender zijn en onderzoekt alle scenario's, waaronder ook afpersing.

De omgeving rondom het Okura werd niet afgezet en het hotel is niet ontruimd. Gasten van het hotel mochten gewoon in- en uitlopen. Medewerkers van Okura deelden koffie uit aan de aanwezige pers en van een dreigende situatie was geen sprake.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore