Groot-Brittannië

Wie gaat straks de strijd aan met Boris Johnson?

03 januari 2020 08:48 Aangepast: 03 januari 2020 09:03
Kandidaten voor de opvolging van Jeremy Corbyn.

De Britse Labourpartij leed eind vorig jaar een enorme verkiezingsnederlaag. Het betekende het einde van oppositieleider Jeremy Corbyn. Hij treedt in maart af, nadat de leden van Labour een nieuwe leider hebben gekozen. Welke man of vrouw gaat het in het parlement opnemen tegen premier Boris Johnson?

Er zijn kandidaten genoeg om Jeremy Corbyn op te volgen. En het merendeel is vrouw. Veel leden van Labour vinden het ook wel tijd voor een vrouw als leider. Want de Britse partij van de arbeid heeft ooit een vrouw als interim-leider gehad, maar dat was het dan wel in de geschiedenis van de partij, die in 1900 werd opgericht.

Rebecca Long-Bailey met op de voorgrond Jeremy Corbyn Rebecca Long-Bailey met op de voorgrond Jeremy Corbyn

Wordt het deze vrouw?

De belangrijkste vrouwelijke kandidaat is Rebecca Long-Bailey. Ze is een vertrouweling van Jeremy Corbyn. Als Long-Bailey wordt gekozen, dan betekent dat de voortzetting van de linkse koers van Labour. Ze wordt gesteund door de radicale vakbond Unite en de beweging achter Corbyn, Momentum. Deze mensen op de linkervleugel van Labour worden ook wel Corbynistas genoemd. 

Ze haten mensen op de rechtervleugel, de zogenoemde Blairites. Dat zijn aanhangers van de veel gematigdere politiek uit de tijd van premier Tony Blair (1997-2007). 

Sir Keir Starmer Sir Keir Starmer

Of wordt het toch weer een man?

De belangrijkste mannelijke kandidaat is Keir Starmer. Hij is de Brexit-woordvoerder van Labour, een zware functie dus. Starmer is altijd loyaal geweest aan Jeremy Corbyn. Maar hij is geen Corbynista. En ook geen Blairite. Starmer is typisch een man van het midden. Hij torst niet de last van het verleden mee, omdat Starmer pas relatief kort in de politiek zit.

Hij was jarenlang advocaat, die het vaak gratis opnam voor gewone mensen die klem kwamen te zitten in de juridische molens. En daarna was Keir Starmer vijf jaar lang baas van het Openbaar Ministerie in Engeland en Wales. Na z’n ambtsperiode werd hij geridderd en gaat hij door het leven als Sir Keir. Pas in 2014 ging hij de politiek in en een jaar later werd Starmer gekozen tot parlementslid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Monsterzege Boris Johnson, maar 'het was kiezen tussen twee kwaden’

En de winnaar is?

Sir Keir Starmer. Tenminste, als we de opiniepeilingen en de bookmakers mogen geloven. Starmer krijgt ruim 60%, Long-Bailey minder dan 40%. Hij gaat dan als oppositieleider de strijd aan met Boris Johnson. Keir Starmer wordt al langer gezien als mogelijke toekomstige premier van Groot-Brittannië. Maar de volgende parlementsverkiezingen staan pas gepland op 2 mei 2024.

En Johnson heeft zo’n ruime meerderheid gehaald, dat vervroegde verkiezingen niet waarschijnlijk zijn. Maar dat nadeel kan ook een voordeel zijn voor Keir Starmer (als hij het wordt, natuurlijk): het geeft hem de tijd om Labour weer op te bouwen, na de vernietigende nederlaag onder z’n voorganger Jeremy Corbyn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore