'Helemaal klaar mee'

Agent over jaarwisseling: 'Terreur, vernieling en destructie'

02 januari 2020 18:38 Aangepast: 03 januari 2020 20:19
Mark Achterbergh-Copier. Beeld © RTL Nieuws

Uitgebrande huizen en auto's, zwaar vuurwerk en bange buurtbewoners: het is een greep uit de dingen die politieagent Mark Achterberg-Copier tijdens de jaarwisseling meemaakte. Na zijn nachtdienst schrijft hij alles van zich af. "Ik ben er klaar mee", staat in zijn Facebookpost, die inmiddels duizenden likes en reacties heeft.

"Ik ben verbaasd en verbijsterd wat ik allemaal met mijn collega's heb aangetroffen", begint hij zijn betoog. De eerste melding die Achterberg-Copier kreeg, was om te controleren of een gebied in Amsterdam West nog wel veilig was voor hulpverleners en bewoners

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schade jaarwisseling geschat op 15 miljoen euro

"Eenmaal in het gebied aangekomen, wordt meteen duidelijk dat dit een brongebied is voor terreur, vernieling en destructie. Links van me zie ik een scooter die in brand staat", schrijft hij. "Ik ruik het gesmolten plastic van de scooter en voel de warmte van de vlammen door het glas van de auto." 

'Laat maar uitbranden'

Iets verderop ziet hij een kledingcontainer in brand staat. "Zo nu en dan hoor je flinke knallen, alsof je in een oorlogsgebied bent beland." De knallen zijn volgens Achterbergh-Copier zo hard, dat alarmen van auto's en scooters afgaan.

Ook in een speeltuin woedde een brand. Ook in een speeltuin woedde een brand.

In zijn blog beschrijft hij de ene na de andere melding tijdens de jaarwisseling. Een van de meldingen is een autobrand. "De vlammen schoten meters de lucht in en we zien dan ook dat de banden van de auto al helemaal versmolten waren met het asfalt", vervolgt hij. Een buurtbewoner spreekt de agenten aan, maar Achterbergh-Copier legt uit dat ze op dat moment niets konden. 

"De hele stad lijkt wel in de brand te staan. We zien dat de auto geïsoleerd stond, zodat deze geen schade aan andere auto’s of gebouwen kon veroorzaken. Hier komt de brandweer dus niet voor, die is al veel te druk met andere branden. Het lijkt wel een slechte B-film."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brandjes en arrestaties: dit gebeurde er vannacht in jouw provincie

De agenten krijgen tijdens de nacht volgens Achterberg-Copier een vuurpijl en meerdere grote nitraatbommen voor hun auto geworpen. Ook volgen er nog een woningbrand en meerdere autobranden. Het is te veel, vindt de agent. 

"Kennelijk zijn we als maatschappij niet (meer) in staat normaal om te gaan met zulke gevaarlijke explosieven. De vraag is hoe het zover is gekomen. Een ding weet ik wel zeker: ik vind het het niet meer waard", besluit hij zijn verhaal. Als het aan hem ligt, wordt vuurwerk verboden.

In Arnhem wordt geschokt gereageerd op de flatbrand die twee mensen het leven kostte

Twee jongens van 12 en 13 jaar zijn aangehouden in verband met de brand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore