Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Uit de schulden

Oud-werkgever herkent dakloze Henry op tv en geeft hem tweede kans

30 december 2019 14:15 Aangepast: 30 december 2019 17:07
Henry Velda. Beeld © RTL Nieuws

Henry Velda zwierf een jaar geleden nog dakloos door de straten van Amsterdam. Nu heeft hij een baan, woning en zag hij voor het sinds drie jaar zijn gezin weer.

Na een conflict met zijn baas kwam Henry vorig jaar zonder werk te zitten. De rekeningen stapelden op en niet veel later werd hij dakloos. RTL Nieuws sprak in januari met hem omdat hij een 'spookburger' was.

Hij had geen vaste woon- of verblijfplaats en ook geen briefadres, waardoor hij op papier niet bestond. "Je kan niks. Je krijgt geen uitkering, geen zorgverzekering. Je slaapt er niet meer van. Je weet niet waar je terecht moet", vertelde hij toen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Daklozen dieper in problemen door afwijzen briefadres, worden 'spookburgers'

Na de uitzending en het artikel van RTL Nieuws zocht een oud-werkgever contact met Henry. "Ik heb dertien jaar voor die meneer gewerkt. Hij zag mij als dakloze op televisie en dacht: 'Dit kan zo niet, die jongen doet geen vlieg kwaad'. Toen heeft hij me opgezocht", vertelt Henry. 

Vijf dagen per week

Zijn oud-werkgever bood hem een baan aan als technisch medewerker in één van zijn hotels. Ook kon hij tegen betaling wonen in één van de kamers. Vijf dagen per week is hij aan het werk. "Ik heb inmiddels mijn tweede halfjaarcontract gekregen, dus het gaat goed."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sien vangt een dakloze op in haar eigen huis: 'Ze verdienen een plek'

Met het werk verdient hij geen topsalaris, maar het is genoeg om rond te komen en wat opzij te zetten. "Ik probeer nu schuldenvrij te worden. Dat valt niet mee, je moet ontzettend veel puinruimen, maar ik ga er niet om treuren. Ze hebben me een kans gegeven en die heb ik aangenomen."

Henry's vrouw en twee dochters wonen in Thailand. Hij zag ze door zijn geldgebrek drie jaar niet. Vorige maand kon hij met behulp van wat geleend geld eindelijk weer naar ze toe. "Het was fantastisch om ze weer te zien", zegt hij.

Uiteindelijk hoopt Henry te kunnen verhuizen naar Thailand, al zal dat nog wel even duren. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van