Na akkoord Parijs

Oekraïne ruilt gevangenen uit met rebellen in het oosten

29 december 2019 12:15 Aangepast: 29 december 2019 12:18
Een gevangene juicht dat hij naar huis kan. Beeld © EPA

Oekraïne en pro-Russische rebellen in het oosten van het land hebben elkaars gevangenen uitgeruild. De gevangenenruil is onderdeel van een akkoord dat een einde moet maken aan de oorlog die al ruim vijf jaar duurt.

Zowel Oekraïne als de separatisten hebben nu geen gevangenen meer van elkaar, meldden Russische persbureaus. Oekraïne levert 87 rebellen uit, terwijl zij 55 Oekraïners vrij laten.

Akkoord Parijs

De gevangenenruil is onderdeel van het akkoord dat de Russische president Poetin en de Oekraïense president Zelenski afgelopen maand in Parijs sloten.

Ook een staakt-het-vuren is onderdeel van dat akkoord, maar dat wordt nog geregeld geschonden. De oorlog heeft sinds 2014 aan meer dan 13.000 mensen het leven gekost.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zelenski en Poetin willen volledig staakt-het-vuren Oost-Oekraïne

President Zelenski, die afgelopen mei in Oekraïne aan de macht kwam, ruilde ook al gevangenen met Rusland. In september werd onder meer MH17-verdachte Vladimir Tsemach uitgeleverd.

Tot grote ergernis van Nederland, die Tsemach volgend jaar als belangrijke getuige wilde opvoeren in het MH17-proces.

Als kind aan de frontlinie in Oekraïne: 'Alleen een gek is niet bang'

Het is nog altijd gevaarlijk aan het front, zag onze correspondent Jeroen Akkermans. Hij ontmoette er de 13-jarige scholier Andrej.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore