Ga naar de inhoud
Recordvangst

4418 kilo cocaïne onderschept in Uruguay: 'Grootste slag tegen drugshandel ooit'

De gevonden cocaïne in Uruguay. Beeld © AFP

In Uruguay is een recordhoeveelheid cocaïne onderschept in de haven van de hoofdstad Montevideo. Het is volgens de Uruguayaanse marine de 'grootste slag ooit in de strijd tegen de drugshandel in de geschiedenis van het land'.

De 4418 kilo cocaïne was verstopt in drie containers vol met met sojameel. De eindbestemming van de lading was Togo in West-Afrika. De straatwaarde van de drugs wordt geschat op zo'n 1 miljard dollar. 

Duizenden pakketjes coke

Marine- en douanebeambten kwamen de drugs op het spoor tijdens een reguliere controle. Een beeldscan van de eerste container liet onregelmatigheden zien. Vervolgens vonden de douaniers duizenden pakketjes coke van iets meer dan een kilo die leken op bakstenen. 
 

Medewerkers
Lees ook:
Medewerkers fruithandel vinden 330 kilo cocaïne tussen meloenen

Waar de drugs zijn geproduceerd, is niet duidelijk. Volgens Uruguayaanse douaneofficieren is de cocaïne bij een boerderij in het zuidwesten van het Zuid-Amerikaanse land in vrachtwagens geladen.

Bij een inval in de boerderij vond de politie nog eens een ton cocaïne. Vier mensen zijn gearresteerd.  De eigenaar van het sojabedrijf en chauffeurs die de containers naar de haven van Montevideo brachten zijn inmiddels ook verhoord. 

Doorgeefluik drugs

Uruguay doet steeds vaker dienst als doorgeefluik van drugs die vanuit Zuid-Amerika naar Afrika en Europa worden gesmokkeld. In november werd in de haven van Montevideo ook al een container onderschept met in totaal meer dan drie ton cocaïne.

In mei vertrok een privéjet met zeshonderd kilo cocaïne aan boord van het internationale vliegveld van Montevideo naar Frankrijk. Dankzij een gezamenlijke operatie van de Amerikaanse antinarcoticabrigade DEA en de Europese politiedienst Europol kon het vliegtuig aan de ketting worden gelegd.