Terugblik jaren 10

'Jij bent toch aan het wintersporten? Kun je meteen naar Lech toe?'

29 december 2019 17:45 Aangepast: 29 december 2019 17:47

Duizend mespunten prikken in m’n benen. Het zuur spat uit m’n spieren. Rustig bochtjes blijven maken, denk ik. Boven de piste hangt al wat avondrood. Door de mespunten heen voel ik een trilling, aan de buitenkant van m’n rechterbeen: m’n Blackberry rinkelt.

In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen van de jaren 10. Jeroen Wetzels blikt terug op de dag dat Prins Friso bedolven raakte onder een lawine. 17 februari 2012, een zwarte dag voor de koninklijke familie.

Als de sneeuw onder m'n ski's even wat zachter knarst, kan ik de beltoon zelfs horen. Gesmoord, vanuit de zijzak van m'n skibroek. Ik kijk zo wel, denk ik. Het trillen stopt, maar begint ook vrijwel direct opnieuw. Iemand belt, twee keer kort achter elkaar, tijdens mijn skivakantie. Plotseling voel ik onrust: er moet wat loos zijn…

Skivakantie van de Oranjes eindigt in drama: prins Friso bedolven door lawine

Op 17 februari 2012 ging het mis in de sneeuw.

"Jij bent toch aan het wintersporten, Jeroen?" Het is mijn adjunct-hoofdredacteur, Marc Schreuder. "Hoe ver zit je van Lech af?" Lech? Ik zit in Mayrhofen. Geen idee hoever dat is van Lech. "Prins Friso is in een lawine terechtgekomen. We weten niet hoe het met hem is. Kun je meteen naar Lech toe?"

'Een prins in een lawine? Hoe dan?'

M’n hart bonkt in m’n keel. Adrenaline. Ik weet dat de Oranjes elk jaar gaan wintersporten in Oostenrijk. Dat ze geoefende skiërs zijn. Maar een Nederlandse prins in een lawine? Hoe dan?

Jeroen Wetzels op de plek waar het ongeluk gebeurde. Jeroen Wetzels op de plek waar het ongeluk gebeurde.

De dagen ervoor is er ongekend veel sneeuw gevallen in Tirol. Ook in het skidorp Mayrhofen, waar ik samen met mijn vrienden bivakkeer. Het gebrom van sjovels die dikke pakken verse sneeuw wegschuiven, wekt ons de laatste ochtenden.

Tijdens het ontbijt zien we lawinewaarschuwingen op tv: 'gefahrenstufe' vier op een schaal van vijf. Ga niet buiten de pistes, klinkt het. Het flitst door m’n hoofd: Friso zou die waarschuwing toch niet hebben genegeerd?

Halsoverkop naar Lech

Ik duw de telefoon terug in m’n broekzak, klik de ski’s onder en haast me naar m'n vrienden om te vertellen dat ik halsoverkop richting Lech moet. Twee vrienden, Rab en Co, gaan mee. We dalen als idioten af naar het dal. Ben buiten adem. Wat de laatste avond van een skiweek had moeten zijn, wordt de eerste avond van bijna tien dagen Friso-verslaggeving.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lawine prins Friso veel groter dan gedacht

Bij het hotel moeten we onze auto volledig uitgraven. Er ligt wel dertig tot veertig centimeter sneeuw op. Het is donker geworden als we aankomen bij het Landeskrankenhaus van Innsbruck, want daar is de prins heengebracht.

Zorgwekkend

In het nieuws van half acht op RTL4 vertel ik live het laatste nieuws. De prins zou zo'n twintig minuten onder de sneeuw hebben gelegen voordat hij werd gevonden. In het ziekenhuis vechten artsen voor het leven van Friso. Zijn toestand is stabiel, maar hij is 'niet buiten levensgevaar'. Uitermate zorgwekkend dus.

Waar was jij?

Het eind van de jaren 10, het eind van het decennium. Bij RTL Nieuws kijken we in een serie van tien verhalen terug op de afgelopen tien jaar. Onze verslaggevers en correspondenten beschrijven hún dag, vertellen je hún verhalen van die ene bizarre dag uit hun leven. Zij waren erbij, weet jij nog waar jij was?

Voor het ziekenhuis verzamelen zich steeds meer media. Uit Oostenrijk. Nederlandse pers is er nog bijna niet: ik en één andere journalist. De dagen erna zal dat heel anders zijn. Alleen de RTL Nieuws-equipe telt al zo'n tien mensen.

Plopkap mee op vakantie

De eerste avond lenen we een cameraman en een satellietwagen van de Oostenrijkse televisie. Op de microfoon prijkt wél een RTL-plopkap. Zelf meegenomen. Dat doe ik altijd als ik naar het buitenland ga. Je weet maar nooit. Het zorgt voor hilariteit op de redactie in Hilversum.

Jeroen Wetzels bij het ziekenhuis. Jeroen Wetzels bij het ziekenhuis.

Ik voel me schuldig als ik nu over die hilariteit schrijf. Want ik realiseer me al te goed in wat voor ellende de koninklijke familie op dat moment zit. In wat voor zenuwslopende onzekerheid. Willem-Alexander (dan nog kroonprins) en Maxima vliegen spoorslags naar Oostenrijk. Persbureau Reuters legt vast hoe ze ’s avonds laat arriveren in Lech. Met bedrukte gezichten.

Skisporen vanuit de lucht

Een dag later vliegen we met een helikopter over het skigebied van Lech. Vanuit de helderblauwe lucht, kijk ik naar beneden. Onder me zie ik de onheilsplek. Ik schrik: hoe kan iemand hier naar beneden skiën? Het lijkt alsof de bergwand bijna loodrecht omlaag gaat, zo steil. Ik begrijp het niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alleen lawine is schuldig aan ski-ongeluk Friso

Duidelijk is: dit is geen officiële piste. Friso is buiten de piste gaan skiën. Samen met zijn vriend Florian Moosbrugger, die het gebied op z’n duimpje kent. Ze hebben de lawinewaarschuwingen dus genegeerd. Friso droeg ook nog eens geen lawine-airbag. Ik tuur en zie skisporen, net boven het punt waar de lawine begon.

Zonnebrillen

Anderhalve week doe ik met m’n collega’s verslag. We respecteren de privacy van de koninklijke familie zo veel mogelijk. We achtervolgen ze niet met onze camera. Bij het ziekenhuis in Innsbruck is voor de media een vak. Het wordt een dagelijks ritueel: leden van de koninklijke familie lopen langs dat persvak, het ziekenhuis in en uit.

Koningin Beatrix en Friso's vrouw Mabel bijvoorbeeld. Meestal met zonnebrillen op. Elkaar vasthoudend en ondersteunend. Mabels arm om de schouder van de koningin; met haar hand knijpt Mabel in de schouder van Beatrix. Je hoort het geklik van de fotocamera’s. Het beeld grijpt me aan. Als ik het nu zeven jaar later op YouTube terugkijk, lopen de rillingen nog over m’n lichaam.

Augustus 2013

Veel meer dan alleen een koningin, is Beatrix daar in 2012 een liefhebbende moeder die haar zoon dreigt te verliezen. Een moeder die haar kinderen ongetwijfeld ook heeft meegegeven: 'kijk je een beetje uit in de bergen, schat'. Zoals elke moeder dat doet. Een moeder die misschien ook nog wel heel lang zal hebben gehoopt dat haar zoon toch nog zou ontwaken.

De kwellende onzekerheid over de gezondheid van de prins duurt lang. Tot augustus 2013. Dan overlijdt Friso aan de complicaties van het zuurstoftekort dat hij anderhalf jaar daarvoor heeft opgelopen in de lawine.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Skivriend Friso niet vervolgd na lawinedrama

Terugblik: het nieuws van de jaren 10

In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen sinds 2010. Je vindt onze verhalen en video's op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore