Vuurzee Australië

Nederlandse Ruby tussen de branden bij Sydney: 'Bij westenwind zijn we de sjaak'

23 december 2019 11:55 Aangepast: 23 december 2019 14:22
Ruby van Happen draagt een mondkapje tegen de rook. Beeld © privé

Ze moeten binnen een paar minuten weg kunnen zijn. Het Nederlandse echtpaar Ruby en Gerry van Happen woont in Australië, samen met hun hond Lotje, vlakbij de bosbranden rondom Sydney. "Dit is nog nooit gebeurd. Het is verschrikkelijk erg."

Het huis van Ruby en Gerry staat aan een vallei onder Sydney, in het verlengde van het Royal National Park. In de nabije omgeving woeden verschillende extreem grote branden, waar het echtpaar dagelijks last van heeft. In de twaalf jaar dat ze in Bangor wonen, is het nog nooit zo erg geweest.

Veel hoesten

Het beangstigt Ruby vooral dat ze geen grip op de situatie hebben. "Als er westenwind komt, dan zijn we de sjaak hier. Als je ziet wat er nu al door de lucht vliegt... Als de branden dichterbij komen en de wind brengt brandende delen mee, kan het ontzettend snel gaan."

"Je ziet nu al allerlei zwarte deeltjes naar beneden vallen. Sommige dagen word je wakker, dan ruik je meteen veel rook in huis. Je gaat steeds meer hoesten omdat je zoveel rotzooi inademt. We hebben nu goede mondkapjes gekocht, maar zonder is het bijna niet te doen."

Gerry traint bij de lokale vrijwillige brandweer hoe hij zijn huis voor het vuur kan beschermen. Gerry traint bij de lokale vrijwillige brandweer hoe hij zijn huis voor het vuur kan beschermen.

Vrijwillige brandweer

Uit voorzorg bereiden de Nederlanders zich zo goed mogelijk voor. "We houden alles goed schoon, dus nergens liggen losse bladeren. Met een paar sokken verstoppen we de dakgoot, zodat daar een laag water in blijft staan."

Daarnaast is Gerry getraind door de lokale vrijwillige brandweer. Als het moet, weet hij hoe hij zijn eigen huis moet blussen. "Soms kun je door het vuur niet meer weg komen, of zijn wegen afgesloten. Dan moet je schuilen en moet je dus toch je huis in. Gerry kan nu ons huis nat houden, mocht dat nodig zijn", vertelt Ruby.

Koffer in de auto

Ruby en Gerry houden de situatie nauwlettend in de gaten. "Iedereen heeft hier een app van de brandweer. Daarmee krijgen we vaak waarschuwingen binnen, zoals afgelopen weekend nog. Je moet dan binnen een paar tellen kunnen vertrekken. De koffer ligt in de auto, met bijvoorbeeld alle belangrijke papieren."

Door het omringende vuur kleurt de lucht oranje. Door het omringende vuur kleurt de lucht oranje.

Natuurparken dicht, bbq verboden

Hun huis kijkt uit over de vallei van het nationale park. Dat is inmiddels door de autoriteiten gesloten, om te voorkomen dat er opnieuw brand wordt gesticht. "Dat is een groot probleem. De branden begonnen in september, nadat nota bene een 19-jarige brandweerman het vuur zelf had aangestoken." Ook zou de brandweer onvoldoende mankracht hebben om mensen uit het park te redden.

Verder mag er geen open vuur worden gemaakt. Dat betekent ook geen barbecue of picknick meer, net op het moment dat de Australiërs hun grote zomervakantie hebben. Maar Gerry en Ruby zijn blij dat het park gesloten is. "Het geeft een veiliger gevoel."

Dorstige vogels komen massaal af op een drinkschaal in de tuin. Dorstige vogels komen massaal af op een drinkschaal in de tuin.

Hopen op regen

Het is voor nu hopen op regen, maar het ziet er niet naar uit dat de droogte snel voorbij is. "We hebben nog geen druppel gehad. Het lijkt erop dat het dit weekend nog gevaarlijker wordt", zegt Ruby. Ook de autoriteiten houden er rekening mee dat het nog vele weken gaat duren voordat de branden geblust zijn. Gerry en Ruby houden ondertussen hun hart vast: "We moeten geluk hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore