Terugblik jaren 10

Voor het eerst sinds 1849: leve de Koning!

23 december 2019 22:12 Aangepast: 26 december 2019 08:15
Willem-Alexander op de dag van zijn inhuldiging. Beeld © ANP

De wekker gaat megavroeg die ochtend: 05:15 uur om precies te zijn, maar ik ben al wakker. Erg slecht geslapen! Met het team van RTL Nieuws slapen we in een hotel op het Damrak in Amsterdam. Het is dinsdagochtend 30 april 2013, de dag van de troonswisseling. Koningin Beatrix houdt ermee op, prins Willem-Alexander neemt het over.

In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen van de jaren 10. Antoin Peeters blikt terug op 30 april 2013, de dag dat Willem-Alexander koning werd.

Ik ben op dat moment Koninklijk Huis-verslaggever voor RTL Nieuws, hoogtijdagen dus! Want vanaf het moment dat Beatrix aankondigde het stokje over te dragen, eerder dat jaar op 28 januari, sta ik samen met de redactie in de allerhoogste versnelling. 

'Bea bedankt!': Willem-Alexander ingehuldigd als koning

Zo zag de dag van de inhuldiging van Willem-Alexander eruit.

Live-verslag op de steiger

Vandaag is de dag waar we naartoe hebben geleefd. De draaiboeken liggen klaar, de extra uitzendingen zijn voorbereid, we gaan ervoor. Spannend! Ik trek m’n pak aan, duw snel een croissantje naar binnen en loop naar de Dam. Onderweg kom ik nog wat dronken Engelse toeristen tegen die waarschijnlijk geen idee hebben wat hier vandaag staat te gebeuren.

In de vroege ochtenduren doe ik vanaf een immense steiger live-verslag. We noemen het voor de gein de ‘stand-up flat’; een stellage van drie verdiepingen hoog, waar tientallen reporters uit binnen- en buitenland vrijwel continu zogenoemde ‘stand-uppers’ opnemen of ‘live gaan’. Wij staan met team RTL op de bovenste verdieping en hebben een spectaculair uitzicht op het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk. Daar gaat het allemaal gebeuren.

Antoin Peeters met collega's bij de inhuldiging. Antoin Peeters met collega's bij de inhuldiging.

Het begint die dag met de abdicatie van Beatrix, de troonsafstand, in het paleis. Willem-Alexander is daarmee 'automatisch' de nieuwe koning. Het wordt allemaal geregistreerd door de camera’s van de NOS, verder mag er geen pers bij aanwezig zijn. Ook wij volgen dit historische moment dus via tv. De balkonscène daarna zien we wel recht voor onze neus gebeuren.

Leuk, maar ook gedoe

De Dam is dan inmiddels al helemaal volgestroomd met Oranjefans. Een mooi tafereel, maar ik ben inmiddels met iets heel anders bezig; de inhuldiging in de Nieuwe Kerk die daarna volgt. Slechts een kleine groep vertegenwoordigers van de media mag daarbij aanwezig zijn. En ik heb ook een uitnodiging! Bijzonder, maar ook veel gedoe.

Want zo’n 3 uur van tevoren moet ik me melden bij de cruiseterminal, daar ondergaan alle genodigden een uitgebreide security-check. Vervolgens vertrekken we onder politiebegeleiding in bussen naar de Nieuwe Kerk, waar we een plek krijgen toegewezen op een zijbalkon.

Perfect zicht

Wat een verrassing: ik had gerekend op een plaats op de zesde rang achter een dikke pilaar. Maar dit is een perfecte plek met uitstekend zicht op de troon waar de kersverse koning straks gaat zitten. Ik neem plaats tussen collega’s als Marc van der Linden, Beau van Erven Dorens, Jeroen Snel van Blauw Bloed en Peter van der Vorst. En dan begint het lange wachten.

Waar was jij?

Het eind van de jaren 10, het eind van het decennium. Bij RTL Nieuws kijken we in een serie van tien verhalen terug op de afgelopen tien jaar. Onze verslaggevers en correspondenten beschrijven hún dag, vertellen je hún verhalen van die ene bizarre dag uit hun leven. Zij waren erbij, weet jij nog waar jij was? 

Langzaam komen de genodigden binnen. Aapjes kijken, daar lijkt het een beetje op. 'Dat is toch die prinses uit dat gekke oliestaatje?' 'Nee joh, je bent in de war met ….' Zo proberen we de tijd wat te doden. En we eten drop, veel drop. Als de kerk vol zit, stijgt de spanning. Het orgel gaat harder spelen, iedereen gaat staan en dan begint het spektakel.

Laatste keer was 1849

Historisch! Dat realiseer ik me vooral als ik een zichtbaar nerveuze Willem-Alexander met hermelijnen mantel zie binnenkomen. De laatste keer dat een koning werd ingehuldigd was in 1849. Daar zijn alleen maar schilderijen van. En nu, ruim 160 jaar later, ben ik er 'live' bij. Op slechts een paar meter afstand! Uiteraard doe ik m'n best om dit 'sprookjestafereel' zo zakelijk en onafhankelijk mogelijk te bekijken, maar het maakt best veel indruk.

De hele ceremonie vliegt voorbij, er is zoveel te zien. Veel tijd om bij te komen is er niet. Het echte werk begint voor mij na de inhuldiging. Verhalen maken, 'duiden', een column schrijven, vertellen hoe het was om erbij te zijn. En dan eindelijk, aan het einde van de avond neerploffen op de bank. Wat een dag! En bovenal een unieke klus die ik waarschijnlijk nooit meer zal meemaken.

Terugblik: het nieuws van de jaren 10

In onze decenniumserie 'Waar was jij?' kijken we terug op de grootste nieuwsgebeurtenissen sinds 2010. Je vindt onze verhalen en video's op deze pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore