Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen

Patiënten waren in gevaar bij faillissement ziekenhuizen

19 december 2019 10:14 Aangepast: 19 december 2019 15:09
Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Beeld © ANP

Bij het faillissement van het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen is de veiligheid van patiënten in gevaar geweest. Het faillissement verliep 'chaotisch en ongecontroleerd'. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in een rapport.

Voor zover bekend heeft dit niet geleid tot ernstige ongevallen, schrijven de onderzoekers. Beide ziekenhuizen werden in oktober 2018 failliet verklaard. Het faillissement leidde volgens de OVV tot vertragingen en terugval in de behandeling van duizenden patiënten.

Medische gegevens ontbraken

Operaties gingen niet door, medicijnen waren niet beschikbaar, patiënten belandden in verkeerde ziekenhuizen of er ontbraken actuele medische gegevens, staat in het rapport.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bod gemeente op Slotervaart afgewezen, curator wil nu snel verkopen

De zorg moest abrupt worden afgebouwd toen de financiële situatie kritiek bleek en de salarissen niet meer konden worden uitbetaald, aangezien de zorgverzekeraar niet wilde meewerken aan een gefaseerde afbouw. "Een situatie waar niemand zich op had voorbereid en die chaotisch verliep", schrijven de onderzoekers.

Maatschappelijke functie

De Raad beveelt aan om de zorgplicht en het faillissementsrecht aan te passen zodat het belang van patiëntveiligheid voorop komt te staan. "Omdat ziekenhuizen een maatschappelijke functie hebben en lopende behandelingen niet direct beëindigd kunnen worden, vergt een faillissement van een ziekenhuis een andere aanpak dan gebruikelijk."

 

Curator Marc van Zanten reageert op verschenen rapport van de OVV: "Daar waar de OVV stelt dat een faillissement van een ziekenhuis tot op zekere hoogte een geplande gebeurtenis zou moeten zijn, werden wij als curatoren geconfronteerd met een afbouwscenario dat nog niet voldoende was voorbereid. Met alle gevolgen van dien."

"Dit is een keuze geweest, die in de toekomst nooit meer gemaakt mag worden. Een dergelijk snelle sluiting van een ziekenhuis zonder dat aan het ziekenhuis de (financiële) ruimte wordt geboden een plan voor afbouw en overdracht te maken, mag nooit meer plaatsvinden. Patiëntveiligheid moet prioriteit hebben, ook als daar negatieve financiële consequenties aan verbonden zijn."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore