Geen uitleveringsverzoek

Advocaat boos: 'Taghi is ontvoerd uit Dubai'

19 december 2019 09:28 Aangepast: 19 december 2019 14:37
Ridouan Taghi

De advocaat van Ridouan Taghi, Inez Weski, is zeer ontstemd over de gang van zaken rond haar cliënt. Volgens haar is Taghi 'rechteloos ontvoerd uit Dubai'. Ze zegt dat hij zonder enige vorm van rechterlijke toetsing uit Dubai door Nederland is opgehaald, om hier te worden vastgezet.

Taghi werd afgelopen nacht naar Nederland gevlogen. Weski kondigde aan dat zij bezwaar zal maken tegen de gang van zaken rond de uitzetting van Taghi naar Nederland. Volgens minister Ferd Grapperhaus van justitie is het overbrengen van Taghi wel volgens de regels gegaan. 

Taghi niet op geldige wijze in Dubai

De overdracht is 'volledig in overeenstemming met de regels van de rechtstaat' gebeurd, zei Grapperhaus. Dat beeld van een ontvoering herkent hij niet. "Ik vind het van belang dat dit van begin tot het eind helemaal volgens de regels gebeurt."

Volgens Grapperhaus kon Taghi zo snel naar Nederland komen omdat Dubai verklaarde dat Taghi niet op rechtsgeldige wijze het land was binnengekomen. De autoriteiten in Dubai wilden daarom de zaak snel opgelost zien.

Caloh Wagoh

Weski is vandaag aanwezig bij een ander groot liquidatieproces, Eris, rond leden van motorclub Caloh Wagoh. Zij mag daar als eerste het woord voeren, omdat zij later op de dag aanwezig zal zijn bij een verhoor van Taghi. Weski zei ter zitting dat de rechter-commissaris daarvoor naar de gevangenis zal afreizen.

Taghi is geen verdachte in Eris, maar speelt wel een sleutelrol in het enorme dossier. Hij zou de verdachten in de zaak hebben gebruikt als moordmakelaars.

'Zeer uitzonderlijk'

Volgens hoogleraar internationaal strafrecht Geert-Jan Knoops is de verplaatsing van Ridouan Taghi naar Nederland zeer uitzonderlijk. "Het is zeer exceptioneel dat iemand een paar dagen na de arrestatie wordt uitgeleverd."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Taghi van de straat, maar de coke blijft: 'Er komen nieuwe mensen'

Knoops zegt dat het mogelijk is dat Taghi zelf heeft ingestemd met uitlevering. "Dat kan, als de verdachte akkoord gaat en afstand doet van de rechten die normaal gewaarborgd zijn in een uitleveringsproces."

Ongewenst vreemdeling

Maar als de verdachte niet heeft ingestemd 'is het zeer uitzonderlijk'. Knoops: "Er is geen procedure die ik ken die zo snel heeft plaatsgevonden." 

Nog geen uitleveringsverzoek

Taghi werd afgelopen maandag aangehouden in Dubai. Het land nam zelf contact op met Nederland om Taghi op te halen, het uitleveringsverzoek van Nederland was nog niet ingediend. Inmiddels zit hij vast in Vught.

Taghi zat al sinds 2016 in Dubai en verbleef daar in een nieuwbouwwijk. Dat zei politiechef Jamal Al Jallaf, die bij de arrestatie betrokken was.

Hele verklaring Openbaar Ministerie:

Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, is woensdag door de autoriteiten in Dubai het land uitgezet en afgelopen nacht overgebracht naar Nederland. Om veiligheidsredenen is hij met een gecharterd vliegtuig onder begeleiding van de Nederlandse politie overgevlogen naar Nederland.

Door de rechtbank is in september een bevel gevangenneming afgegeven voor T. Eerder al had het Openbaar Ministerie (OM) hem op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Internationale samenwerking tussen de Nederlandse politie en het OM en de Dubai Police leidde maandag tot zijn aanhouding. Op verzoek van de autoriteiten in Dubai is T. opgehaald door de Nederlandse politie.

Marengo-proces

De politie heeft T. na aankomst in Nederland naar een penitentiaire instelling gebracht. Het Marengo-proces wordt op 27 en 28 februari 2020 voortgezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore