Ga naar de inhoud
Onder politiebegeleiding

Ridouan Taghi al in Nederland en overgebracht naar gevangenis Vught

Beeld © Politie

Ridouan Taghi is al in Nederland. Taghi werd deze week aangehouden in Dubai in een woning. Hij is om veiligheidsredenen met een gecharterd vliegtuig naar Nederland gevlogen, onder begeleiding van de Nederlandse politie.

Dubai nam zelf contact op met Nederland om Taghi op te halen, het uitleveringsverzoek van Nederland was nog niet ingediend. Hij is overgebracht naar de gevangenis in Vught, melden De Telegraaf en AD.

Taghi
Lees ook:
Taghi van de straat, maar de coke blijft: 'Er komen nieuwe mensen'

Eerder werd door het Openbaar Ministerie gemeld dat uitlevering van Taghi binnen enkele weken mogelijk was. "Echt alles is uit de kast getrokken om de meestgezochte crimineel van ons land aan te houden", zei Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche na zijn aanhouding.

Ook in Marokko gezocht

Hij wordt ook in Marokko gezocht, onder meer in verband met de moord op de zoon van een rechter. Landelijk hoofdofficier Fred Westerbeke zei na zijn aanhouding: "Ik weet nog niet wat Marokko wil, maar we gaan uit van uitlevering aan Nederland en niet Marokko."

Belangrijkste uitspraken uit persconferentie aanhouding Taghi

01:43
'We hebben echt alles uit de kast getrokken'

Advocaat Geert-Jan Knoops zei dat uitlevering weken tot maanden kon duren. "Er is geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan Dubai deel uitmaakt", zei hij.

Sinds 2016

Taghi zat al sinds 2016 in Dubai en verbleef daar in een nieuwbouwwijk. Dat zei politiechef Jamal Al Jallaf, die bij de arrestatie betrokken was.

Hele verklaring Openbaar Ministerie:

Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, is woensdag door de autoriteiten in Dubai het land uitgezet en afgelopen nacht overgebracht naar Nederland. Om veiligheidsredenen is hij met een gecharterd vliegtuig onder begeleiding van de Nederlandse politie overgevlogen naar Nederland.

Door de rechtbank is in september een bevel gevangenneming afgegeven voor T. Eerder al had het Openbaar Ministerie (OM) hem op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Internationale samenwerking tussen de Nederlandse politie en het OM en de Dubai Police leidde maandag tot zijn aanhouding. Op verzoek van de autoriteiten in Dubai is T. opgehaald door de Nederlandse politie.

Marengo-proces

De politie heeft T. na aankomst in Nederland naar een penitentiaire instelling gebracht. Het Marengo-proces wordt op 27 en 28 februari 2020 voortgezet.

Ridouan Taghi: dit weten we over de meestgezochte crimineel

01:02