Ga naar de inhoud
De onderwereld in jouw buurt

Hoe crimineel is jouw woonplaats? Check het hier

Beeld © RTL Nieuws/ANP

Bedreiging, mishandeling, fietsendiefstal, inbraak en drugshandel. Het zijn veelvoorkomende misdrijven die door het hele land gepleegd worden door criminelen. Maar hoe vaak gebeurt dat in je eigen woonplaats? En neemt het toe? RTL Nieuws analyseerde de criminaliteit in ruim 2400 Nederlandse woonplaatsen.

In verband met drukte kan het even duren voor je woonplaats gevonden is. Lees je vanuit de RTL Nieuws-app en zie je geen zoekbalk? Update dan je app.

Met hulp van de door RTL Nieuws zelf ontwikkelde redactierobot ADAM hebben we voor alle ruim 2.400 woonplaatsen van het land de criminaliteit in kaart gebracht. Zo is voor elke woonplaats een uitgebreide analyse gemaakt op basis van misdaadcijfers van de politie. De resultaten hiervan zijn te lezen en zien door in bovenstaande balk te zoeken op je woonplaats.

16 verschillende misdrijven

De brongegevens voor de analyse zijn afkomstig uit politieregistraties. Van 16 veelvoorkomende delicten, die in principe in elke straat in Nederland kunnen plaatsvinden, zijn de cijfers bekeken. De misdrijven variëren van fietsendiefstal tot inbraak en van drugshandel tot moord en doodslag. Het gaat ook om pogingen tot, bijvoorbeeld en poging tot moord. 

Wil je meer weten over wat daar precies allemaal onder valt? Check dan hier de definities van de politie.

Voor inbraken is ook gebruik gemaakt van cijfers van het CBS over opheldering van zaken, die eveneens uit politieregistraties komen. 

Meer
Ondermijning
Meer drugs- of wapenhandel in bijna 700 Nederlandse dorpen en steden