'Ik voel me vergeten'

'Seksueel roofdier' Harvey Weinstein presenteert zich als slachtoffer

16 december 2019 11:20 Aangepast: 19 december 2019 12:23
Harvey Weinstein ontkent alle beschuldigingen. Beeld © AFP

Hij dreigt vanwege seksueel misbruik levenslang de cel in te gaan, maar Harvey Weinstein (67) is naar eigen zeggen ook een slachtoffer. "Ik voel me de vergeten man", zegt de gevallen filmproducent in een interview met de New York Post.

De Amerikaanse Weinstein wordt door meer dan tachtig vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. In januari volgt in Manhattan de strafzaak, waar Weinstein een levenslange gevangenisstraf kan krijgen voor onder meer verkrachting.

PR-machine

In de aanloop naar dat proces loopt Weinsteins PR-machine op volle toeren. Weinstein ontkent alle schuld en zegt zelf dat hij juist veel heeft betekend voor vrouwen. "Mijn werk is vergeten", verklaart hij tegenover de New York Post. Het is zijn eerste interview in ruim een jaar tijd. "Ik wil niet vergeten worden."

Als het om de positie van vrouwen in de filmwereld gaat, noemt Weinstein zichzelf een pionier. "Ik heb meer films over en door vrouwen geproduceerd dan iedere andere filmmaker. Dan heb ik het al over dertig jaar geleden, niet over nu het hip is. Ik was de eerste!", zegt hij.

Weinstein zal zeker niet vergeten worden, reageren 23 vrouwen die Weinstein hebben beschuldigd nu in een verklaring. "Hij zal worden herinnerd als een seksueel roofdier dat geen enkel berouw toont. Hij pakte alles, maar verdient niks."

'Decennialang misbruik'

In 2017 stapten meerdere actrices en voormalige medewerkers van Weinstein naar voren vanwege het vermeende misbruik. Het wordt gezien als het begin van de #MeToo-beweging. Weinstein zou hen de afgelopen decennia onder meer hebben gelokt naar hotelkamers, waar hij ze aanrandde en verkrachtte.

De vrouwen die daarna alarm sloegen, werden vervolgens in hun carrière tegengewerkt. Weinstein beschikte over een machtig netwerk en zorgde er bijvoorbeeld voor dat zijn slachtoffers daarna geen filmrollen meer kregen, zo verklaarde ook The Lord of The Rings-regisseur Peter Jackson.

Weinstein arriveert met een rollator bij de rechtbank in New York. Weinstein arriveert met een rollator bij de rechtbank in New York.

Rollator

Niet alleen met het interview wil Weinstein zich als slachtoffer presenteren, ook een rollator lijkt aan dat beeld te moeten bijdragen. De producent verscheen afgelopen week voor het eerst strompelend bij de rechtbank in New York.

Weinstein zegt dat de rollator nodig is vanwege een 'ingrijpende operatie' aan zijn rug, nadat hij in augustus een auto-ongeluk zou hebben gehad. 

Amerikaanse media hebben zo hun twijfels. Hij zou de rollator vooral willen gebruiken om sympathie te kweken. Verscheen Weinstein bij de rechtbank nog met een rollator, enkele dagen daarna leek hij de loopwagen, 's avonds in de stad, niet meer nodig te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weinstein treft schikking van 25 miljoen dollar met slachtoffers

Schikking

Tot de rechtszaak op 6 januari begint, mag Weinstein zich grotendeels vrij bewegen. Wel draagt hij een enkelband en moest hij een borgsom van 2 miljoen dollar betalen.

Verder heeft Weinstein vorige week een schikking getroffen met zo'n dertig aanklagers, zo meldde de New York Times. Het zou gaan om een bedrag van 25 miljoen dollar, dat wordt betaald uit de kas van zijn productiemaatschappij.

In ruil daarvoor zou Weinstein geen enkele schuld hoeven te bekennen. De schikking staat los van de strafzaak die 6 januari begint.

Slachtoffer filmt hoe Harvey Weinstein haar lastigvalt.

Actrice Melissa Thompson filmde in 2011 hoe ze door Weinstein werd lastiggevallen. "Mag ik aan je zitten?", vraagt Weinstein.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore