Persoon van het jaar

Greta Thunberg reageert op uitverkiezing: 'Wow, echt ongelooflijk!'

11 december 2019 19:21 Aangepast: 11 december 2019 19:42
De cover van TIME waar Greta Thunberg in staat. Beeld © TIME

Klimaatactiviste Greta Thunberg is de persoon van het jaar van Time Magazine. Haar reactie op die bijzondere verkiezing: "Wow, dit is ongelooflijk!"

Thunberg reageert verder: "Ik deel deze grote eer met iedereen van de #FridaysForFuture-beweging en klimaatactivisten wereldwijd." 

Klimaatstaking

Thunberg werd in 2018 bekend. Zij zat toen vanaf de zomervakantie tot de Zweedse parlementsverkiezingen in september elke dag voor het Zweeds parlement. Dit deed ze om aandacht te vragen voor klimaatsverandering. Zo werd zij de eerste 'klimaatstaker'.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatactiviste Greta Thunberg door Time verkozen tot persoon van het jaar

Al Gore reageerde bij Time op de verkiezing. Hij maakte zich ook sterk voor aandacht voor klimaatverandering. "Dit moment voelt anders. In de geschiedenis kregen veel bewegingen pas echt aandacht toen jonge mensen besloten aan te haken."

Plaats, idee, object of groep

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden hoeft het geen persoon te zijn die wordt gekozen. De winnaar kan net zo goed een plaats, idee, object of groep zijn. En het hoeft ook niet te gaan om iets of iemand die van positieve invloed is geweest. Adolf Hitler werd in 1938 bijvoorbeeld verkozen tot man van het jaar.   

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Greta Thunberg reageert op kritiek: 'Ze gaan veel te ver'

De keuze van wie de persoon van het jaar wordt, ligt bij de redactie van het tijdschrift. Maar ze nodigen ook een aantal lezers uit om mee te denken. Daarnaast wordt online ook een poll gehouden. Of de uitslag van deze poll wordt meegenomen in de uiteindelijke beslissing, is niet duidelijk.

Groep mensen

De afgelopen twee jaar was de persoon van het jaar een groep mensen. In 2017 kreeg de #Metoo-beweging als 'de verbrekers van de stilte' de titel. Vorig jaar waren 'de bewakers van de waarheid' de winnaars. Hier ging het om een groep journalisten onder wie de vermoorde Jamal Khashoggi.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore