4819 gevallen bekend

Al 70 doden door mazelen in Samoa, vooral kinderen onder 5

10 december 2019 20:31 Aangepast: 10 december 2019 20:33
Een man met zijn kind bij de dokter. Beeld © AFP

De mazelenepidemie op Samoa blijft het kleine eilandje in haar greep houden. Sinds het begin zijn al 4819 gevallen bekend geworden, en de afgelopen 24 uur kwamen er 87 patiënten bij.

Dat meldt het bureau voor humanitaire zaken in Samoa. De VN heeft 2,6 miljoen dollar beschikbaar gesteld om de epidemie te lijf te gaan. Dat geld wordt voor een groot deel gebruikt voor vaccinaties en zorg voor moeders en pasgeboren baby's die al zijn besmet.

Schoon water

Ook wordt informatie gedeeld op het eiland over de ziekte en wordt gezorgd voor schoon water en sanitair.

Dood en verderf door mazelen op Samoa

Ook moeder Elsie verloor haar dochter van 18 maanden als gevolg van de epidemie.

Het drama is groot op het kleine eiland in de Stille Oceaan. Paulo Puelua bijvoorbeeld verloor drie van zijn vijf kinderen. Hun moeder slaapt op het graf van de kinderen om op die manier zo dicht mogelijk bij ze te zijn. Advocaat Lina Chang vertegenwoordigt nabestaanden. "Het gaat heel lang duren om hier overheen te komen", zegt ze tegen de Amerikaanse nieuwszender CBS News.

Jonger dan 5

De meeste slachtoffers van de ziekte zijn kinderen, vaak nog niet eens 5 jaar oud. En dat terwijl de ziekte goed te voorkomen is. Maar toen de epidemie uitbrak, zou slechts rond de 30 procent van de inwoners gevaccineerd zijn geweest. Inmiddels zou ongeveer 90 procent gevaccineerd zijn.

Op Samoa staan inwoners argwanend tegenover vaccinatie, vooral sinds de dood van twee jonge kinderen in 2018. Die stierven toen verpleegkundigen ze per ongeluk met spierverslappers injecteerden in plaats met vaccins. Dat wakkerde het de angst voor vaccins aan onder de bevolking. 

Anti-vaxxer opgepakt

Vaccinatie is nu verplicht in het land, mede daarom werd er een paar dagen geleden een anti-vaxxer gearresteerd.

Rode vlag bij huizen ongevaccineerde gezinnen op Samoa

De premier gaf ook iedereen twee dagen vrij, zodat iedereen thuis was om gevaccineerd te worden.

De overheid op Samoa gebruikt naast hygiëne en vaccinaties ook nog andere manieren om de epidemie in te dammen. Eerder werd ongevaccineerde families gevraagd een rode vlag buiten hun huis te hangen. Scholen zijn gesloten en kinderen onder de 17 zijn niet welkom bij publieke bijeenkomsten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore