Ook geen advocaat

Trump komt niet naar juridische commissie in impeachment-onderzoek

02 december 2019 07:17 Aangepast: 02 december 2019 07:50
Beeld © EPA

De Amerikaanse president Donald Trump is niet aanwezig bij de zitting op 4 december van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden. Ook stuurt hij geen advocaat om hem te vertegenwoordigen.

De commissie komt overmorgen samen vanwege het onderzoek naar de afzettingsprocedure en had het Witte Huis tot middernacht gegeven om te laten weten of Trump of een advocaat aanwezig is.

Getuigen niet bekend

Adviseur Pat Cipollone van de president laat in een brief aan de commissie weten dat van Trump's team 'niet verwacht kan worden deel te nemen aan een hoorzitting terwijl de getuigen nog niet bekend zijn'. Ook schrijft hij dat 'het onduidelijk is of de commissie Trump een eerlijk proces zal toestaan via aanvullende hoorzittingen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klokkenluider in impeachment-onderzoek Trump getuigt niet

Twee weken geleden werden getuigen gehoord door de inlichtingencommissie. Het onderzoek gaat over een quid pro quo-voorstel dat Trump aan de Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft gedaan. Trump zou de militaire hulp aan Oekraïne alleen hervatten als Zelenski een onderzoek naar Trumps politieke rivaal Joe Biden in zou stellen.

Afzettingsonderzoek

Op de hoorzitting moet blijken of de daden van de president een afzettingsonderzoek rechtvaardigen. Er worden vooral juridische specialisten gehoord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore