Heftige confrontatie

Slachtoffer roept haar IS-verkrachter ter verantwoording: 'Heb je geen gevoelens?'

30 november 2019 14:53 Aangepast: 30 november 2019 17:07
Ashwaq confronteert haar IS-verkrachter, op televisie. Beeld © Still uit video.

Bijzondere beelden op de Iraakse televisie: een IS-terrorist wordt geconfronteerd met zijn slachtoffer. Het gaat om een yezidi-vrouw die door hem werd verkracht. Ze was toen 14 jaar en moest als seksslaaf dienen. "Waarom?", vraagt ze hem verschillende keren. "Heb je geen gevoelens? Je hebt mijn leven verwoest." Aan het eind worden de emoties haar te veel.

De vrouw heet Ashwaq Ta'lo en haar verhaal is bijzonder. Net als zo veel yezidi-vrouwen werd ze in 2014 ontvoerd toen IS het noorden van Irak veroverde. Veel yezidi-mannen werden door IS vermoord, de vrouwen moesten dienen als seksslavin. Zo ook Ashwaq, die voor 100 dollar werd verkocht aan de man met wie ze nu op tv kwam.

Slachtoffer roept haar IS-verkrachter ter verantwoording.

"Heb je geen gevoel", vraagt Ashwaq aan haar verkrachter.

Maar ze wist na tien maanden te ontsnappen en uiteindelijk, via Iraaks Koerdistan, samen met haar moeder naar Duitsland te vluchten. Ook daar was ze niet veilig. In 2018 kwam ze een van haar voormalige IS-kwelgeesten tegen, een jihadist die zelf ook als vluchteling naar Duitsland was gekomen.

Onveilig

De man bedreigde haar zelfs. Ashwaq seinde daarop de Duitse autoriteiten in, en die begonnen een onderzoek. Maar zij voelde zich zo onveilig dat ze dat niet wilde afwachten. Ashwaq vluchtte na anderhalve maand in Duitsland opnieuw. Terug naar het noorden van Irak, waar IS was verjaagd.

Wat natuurlijk ook opmerkelijk is, is dat het moment tussen Ashwaq en haar verkrachter is uitgezonden op de Iraakse televisie. Er is daar een speciaal televisie-programma dat dit soort confrontaties opzet, en filmt. Het programma krijgt kritiek, maar is ook razend populair.

Menselijkheid

Onze correspondent Olaf Koens maakte er vorig jaar deze reportage over. Presentator Ahmed Hassan zegt daarin: " Ons doel is om de jihadisten te laten begrijpen dat het gedrag dat ze vertonen in strijd is met de wet en de menselijkheid."

Hoe het met de bewuste IS-strijder uit het filmpje verder gaat, is niet bekend. Maar het ziet er voor hem slecht uit. In Irak zijn aan de lopende band processen tegen leden van de terreurgroep, die op z'n zachtst gezegd niet helemaal volgens internationale regels verlopen. Die rechtszaken duren soms maar tien minuten, en eindigen vaak met het toekennen van de doodstraf. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore