'Agenten vervangen'

CDA en PvdA: aanbesteding politie van 10 miljoen euro moet over

30 november 2019 18:36 Aangepast: 30 november 2019 18:40
Attje Kuiken in de Kamer Beeld © ANP

De aanbesteding van 42.000 eerstehulppakketten voor agenten moet helemaal over. Dat zeggen het CDA en de PvdA naar aanleiding van de onthulling van RTL Nieuws dat er bij de aanbesteding van 10 miljoen euro sprake is van de schijn van belangenverstrengeling.

"Dat is de enige optie die er is", zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam. "Uitgummen en opnieuw beginnen." De agenten die bij de procedure betrokken zijn, hebben ook een zakelijk belang. "Ik zie daarin de schijn van belangenverstrengeling en de wet is daar duidelijk over".

Voor de Partij van de Arbeid ligt dat niet anders. "Deze twee agenten hebben een potentieel belang en dat moet je niet willen", zegt Kamerlid Attje Kuiken. Ze is van mening dat de politie de twee agenten had moeten vervangen voor andere mensen die geen zakelijke banden met de branche hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie opnieuw in de fout bij aanbesteding miljoenenproject

Gaat om belastinggeld

Kuiken wil dat de minister van Veiligheid en Justitie uitzoekt hoe de politie deze aanbesteding zo heeft kunnen uitvoeren. "Het gaat om veel geld en je moet zorgen dat belastinggeld op een goede manier wordt besteed. Er moet geen enkele schijn van verrijking zijn."

Van Dam van het CDA maakt zich vooral zorgen dat het weer misgaat met een aanbesteding bij de politie. Het CDA stelt voor dat de korpsleiding het hele proces van aanbesteden eens goed onder de loep laat nemen door een externe partij om uit te zoeken waar het telkens fout gaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het gaat wel vaker mis bij aanbestedingen van de politie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore