Geen touw

Amerikaanse klimmer (31) overlijdt na val van 300 meter

28 november 2019 22:50 Aangepast: 29 november 2019 09:53
Brad Gobright. Beeld © Facebook

Een 31-jarige Amerikaanse bergbeklimmer is overleden tijdens een tocht in Mexico. Brad Gobright was bezig met de afdaling van de El Sendero, een piek in El Potrero Chico, een nationaal park ten noorden van Monterrey, toen het plots misging. Gobright viel 300 meter naar beneden.

Gobright klom samen met een vriend, Aidan Jacobsen. Ook Jacobsen viel, maar niet zo ver als Gobright en hij kan het daardoor navertellen. Jacobsen brak wel een paar botten, waaronder zijn enkel.

Abseilen

De twee waren bezig met de afdaling van de berg, toen er iets misging bij het abseilen. Het touw waarmee zij afdaalden bleef steken in het struikgewas. Bovendien hadden de klimmers geen stopknoop in het touw bevestigd.

Collega-klimmers tonen hun medeleven op sociale media. Alex Honnold bijvoorbeeld, die bekend werd met de film 'Free Solo'. Hij maakte een documentaire over zijn beklimming van de El Capitan, een berg in het Amerikaanse Yosemity Park.

'Verdrietig voor Brad en zijn familie'

Honnold liet weten Gobright één van de leukste klimmers vond om een dag mee te spenderen. En verder: "Misschien is er nu iets te zeggen over de veiligheid van het klimmen en de risico's die inherent zijn aan het klimmen, maar dat maakt me nu eigenlijk niet veel uit. Ik ben gewoon verdrietig voor Brad en zijn familie." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore