Wapens en explosieven

19 Italiaanse neonazi's opgepakt die nieuwe partij wilden starten

28 november 2019 21:19 Aangepast: 28 november 2019 21:24
Gevonden wapens en boeken bij de verdachten thuis. Beeld © AFP

De Italiaanse politie heeft naar eigen zeggen 19 rechtsextremisten opgepakt die mogelijk een nieuwe nazipartij wilden oprichten. De politie heeft onder meer wapens en explosieven in beslag genomen.

Ook werd er bij meerdere invallen nazimateriaal gevonden. Het ging onder meer om vlaggen en boeken over Adolf Hitler en Benito Mussolini, oprichter van de fascistische beweging in Italië. De partij van de arrestanten moest de Italiaanse nationaal socialistische arbeiderspartij gaan heten, ongeveer net zoals de partij van Hitler voor de Tweede Wereldoorlog dus.

'Miss Hitler'

De leider van de groep zou een 50 jaar oude man uit Padua zijn. De politie zegt dat zijn bijnaam 'Hitlers sergeant majoor' was. Ook een 26-jarige vrouw is verdachte. Zij won ooit een missverkiezing genaamd 'Miss Hitler'.

Gevonden foto's en tijdschriften. Gevonden foto's en tijdschriften.

De verdachten hadden in hun huizen meerdere posters liggen met bedreigingen aan het adres van linkse politici. Een van de slachtoffers op die posters, Emanuele Fiano, reageert op Facebook: "Als jullie me bang willen maken, dan zit je mis. De echte nazi's konden ons niet vernietigen, laat staan jullie." Fiano is ook een prominent figuur in de joodse gemeenschap.

De tekst van Fiano en de bedreiging:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore