Ga naar de inhoud
Van corruptie tot domme fouten

Het gaat wel vaker mis bij aanbestedingen van de politie

Fouten zoals bij aanbesteding eerste hulp tas komen vaker voor Beeld © RTL Nieuws

Politieagenten die giften aannemen van bedrijven of dienstwapens die kort na aanschaf onbetrouwbaar blijken te zijn. Het gaat regelmatig mis bij grote aankopen van de politie. Daardoor moeten aanbestedingen opnieuw, wat veel veel tijd en geld kost. Een overzicht van de afgelopen jaren.

1. Alcoholtesters

Om automobilisten en andere verkeersdeelnemers te kunnen testen of ze hebben gedronken, is de politie op zoek naar alcoholtesters. Met die opdracht is 10 miljoen euro gemoeid. Een geïnteresseerd bedrijf vindt dat de opdracht te veel naar één leverancier is toegeschreven. Het bedrijf doet aangifte van machtsmisbruik, misleiding, chantage en bedrog. De rijksrecherche heeft de zaak onderzocht en het is wachten op de beslissing of het Openbaar Ministerie mensen gaat vervolgen.

2. Politieauto's

In 2010 wint Volkswagen een megaorder ter waarde van een half miljard euro. De politie kiest ervoor om ruim dertienhonderd dienst- en surveillanceauto's aan te schaffen en dat die nog maar van één merk mogen zijn, namelijk van Volkswagen. Andere partijen zoals Volvo en Mercedes bijten in het stof. Ze konden niet voldoen aan de strenge eisen die de politie had opgesteld. Eisen die er voor zorgden dat maar één partij kon winnen. Partijen doen aangifte en uit onderzoek blijkt dat er sprake is van corruptie en omkoping. Twee agenten worden daar in 2018 voor veroordeeld. Pon, de dealer van Volkswagen, treft een schikking van twaalf miljoen met het OM. De aanbesteding moest helemaal over.

3. Dienstwapens

De dienstwapens van 40.000 agenten waren in 2012 aan vervanging toe. De politie koos voor een vuurwapen van het merk Sig Sauer. Maar toen de wapens werden getest, bleken ze onveilig voor de agent. De opdracht ging niet door en de rechter bepaalde dat de hele aanbesteding over moest. Politieagenten moesten het nog even volhouden met hun oude Walthers- en Glock wapens.

Politie
Schijn van belangenverstrengeling
Politie opnieuw in de fout bij aanbesteding miljoenenproject

4. Munitie

Voor de dienstwapens van agenten is de politie op zoek naar een bedrijf dat de munitie kan leveren. Maar het eisenpakket voor de 9mm-kogels is zo specifiek dat de opdracht maar naar één partij kan gaan, zo zeggen bronnen tegen RTL Nieuws. Volgens de politie is er sprake van een technisch probleem. De aanbesteding wordt ingetrokken en moet over.

5. Videosysteem

Politie is op zoek naar technische systemen om onder andere beelden te kunnen maken van de verhoren van verdachte criminelen. Het gaat om een opdracht ter waarde van vijftig miljoen euro. In eerste instantie blijkt geen van de bedrijven aan alle eisen te kunnen voldoen die de politie stelt. Toch gunnen ze de opdracht aan één partij, waarmee ze ingaan tegen hun eigen regels. De verliezende partij stapt met succes naar de rechter en de aanbesteding moet over.

6. Warmtebeeldcamera's

De politie krijgt regelmatig tips over illegale hennepkwekerijen in woningen of bedrijfspanden. Om in te schatten of die tips ook kloppen kan een warmtebeeldcamera uitkomst bieden. Ze kunnen dan zonder een huiszoekingsbevel vanaf de straat zoeken naar ruimtes waar hennepplanten worden gekweekt op basis van de warmte die de lampen afgeven. De politie wil in totaal €750.000 uitgeven voor dit soort camera's. Maar de eisen die de politie aan het product stelt zijn onhaalbaar. De rechter bepaalt dat de aanbesteding over moet.

300 aanbestedingen per jaar

De politie zegt dat ze jaarlijks 300 aanbestedingen de deur uit doen ter waarde van 2,1 miljard euro. De meeste aanbestedingen gaan dan ook goed. In een enkel geval is de politie teruggefloten door de rechter.