Analyse

Geloofwaardigheid al jaren een probleem voor Rutte

28 november 2019 13:51 Aangepast: 28 november 2019 14:20

Het blijft een probleem, de geloofwaardigheid van premier Rutte. Sinds hij in 2012 tijdens de formatie van zijn tweede kabinet, dit keer met de PvdA, wel erg makkelijk verkiezingsbeloften brak, achtervolgt dit thema hem als een bloedhond. Dat schrijft Stephan Koole, chef Haagse redactie van RTL Nieuws.

In 2012 leverde Rutte al na één dag onderhandelen de hypotheekrenteaftrek in, kwam de door hem beloofde 1000 euro lastenverlichting er nooit en stemde hij in met de invoering van een inkomensafhankelijke ziektekostenpremie.

Kan je Rutte nog geloven?

Dat laatste voorstel verdween nadat daarover binnen de VVD oproer uitbrak. Maar goed voor Ruttes geloofwaardigheid was het allemaal niet.

En zo kleven er meer akkefietjes aan de premier die allemaal draaien om de vraag: kan je geloven wat Rutte zegt? Dat hielp hij zelf ook in de hand door bijvoorbeeld bij de debatten over de afschaffing van de dividendbelasting te zeggen dat er geen ambtelijke memo’s over die afschaffing waren geschreven. Memo’s die vervolgens toch opdoken. 

Geheugenverlies 

Daar bovenop komt nu zijn geheugenverlies betreffende de burgerdoden die vielen bij een bombardement door een Nederlandse F16. Volgens minister Hennis heeft ze Rutte waarschijnlijk geïnformeerd ‘maar niet alarmerend’. De premier zelf weet het niet meer, zei hij meerdere keren. 

Dus is het geen wonder dat op de PvdA en SGP na de hele oppositie zijn twijfels uitspreekt over het waarheidsgehalte van de uitlatingen van Rutte. De premier wordt er zo chagrijnig van dat hij op een bepaald moment in het debat 'als u me niet gelooft, ga ik iets anders doen' uitroept. 

Omdat het de oppositiepartijen niet lukt keihard aan te tonen dat Rutte niet de waarheid spreekt, verzandt het debat in herhalingen en stekeligheden. Een door de SP ingediende motie van wantrouwen haalt het dan ook niet.

Opvallend, de PvdA en GroenLinks stemmen niet eens meer mee met de motie van wantrouwen. Maar dat hoeft ook niet. De schade voor Rutte is toch al geleden tegen.

Krassen en deuken

Dus kan VVD-voorman Rutte niet tevreden terugkijken op het debat. Want weer zijn er vraagtekens gezet bij zijn betrouwbaarheid. Daar komt hij deze kabinetsperiode wel mee weg.

Maar als over ruim een jaar de verkiezingscampagne losbarst, dan maken al de krassen en deuken die Rutte inmiddels heeft opgelopen van de premier geen swingende elektrische auto maar eerder een gehavend tweedehands dieselbusje. Wellicht dat hij daarom misschien nog wel zal twijfelen over een nieuw lijsttrekkerschap. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore