WHO slaat alarm

Hulpverleners ebolaklinieken Congo vermoord: 'Onze grootste angst is uitgekomen'

28 november 2019 11:58 Aangepast: 19 december 2019 12:24
Ebola-hulpverleners zijn in Congo het doelwit van gewapende groeperingen. Beeld © AFP

Bij aanvallen op ebolaklinieken in het oosten van Congo zijn meerdere hulpverleners gedood. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm: "Onze grootste angst is uitgekomen."

Gewapende mannen vielen volgens lokale media twee verschillende klinieken aan. Daarbij zouden zeker drie hulpverleners zijn gedood. Ook vielen er twee gewonden, een andere hulpverlener zou worden gegijzeld. Een precies aantal doden is er nog niet.

Aanval

De WHO vreest dat door het geweld de infectieziekte ebola weer terrein zal winnen. Door het oplopende geweld werden eerder deze week al tientallen medewerkers van de organisatie in de stad Beni geëvacueerd. "Onze grootste angst is uitgekomen en het geweld moet stoppen. Er zijn veel gebieden waar we nu niet kunnen werken", laat de WHO weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw onderzoek naar medicijn ebola: '90 procent kans op overleving'

De uitbraak in de Democratische Republiek Congo heeft sinds augustus 2018 aan zeker 2100 mensen het leven gekost. De laatste weken werden juist successen geboekt. Een proef met nieuwe medicijnen is zeer succesvol en ook het aantal nieuwe besmettingen nam af.

Vaker doelwit

Het is niet de eerste keer dat ebolahulpverleners in de Democratische Republiek Congo het doelwit zijn. Dit jaar werden klinieken en hulpverleners al tientallen keren aangevallen. Daarbij werden meerdere artsen gedood.

De onrust wordt aangewakkerd door spookverhalen. "We zien veel geruchten op Whatsapp. Bijvoorbeeld dat hulpverleners ebola-patiënten vermoorden", vertelde ebolahulpverlener Maurice Nzogu eerder dit jaar aan RTL Nieuws. Ook hij verloor een directe collega door het geweld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geweld tegen ebola-hulpverleners: 'Iedereen is bang, maar we doen ons best'

Een peiling van een Brits medisch tijdschrift toonde dit jaar aan dat veel Congolezen niet geloven dat de ziekte überhaupt bestaat. Maar liefst een kwart van de ondervraagden denkt dat ebola is verzonnen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore