Ga naar de inhoud
Exclusief

Politie opnieuw in de fout bij aanbesteding miljoenenproject

42.000 agenten krijgen zo'n eerste hulp tas Beeld © RTL Nieuws

De politie heeft fouten gemaakt bij de aanbesteding van 42.000 eerstehulppakketten. Dat stellen aanbestedingsexperts na onderzoek door RTL Nieuws.

Rond de procedure ter waarde van 10 miljoen euro is de schijn van belangenverstrengeling ontstaan. Twee agenten die in de beoordelingscommissie van de aanbesteding zaten, hebben zelf een bedrijf in eerstehulpmiddelen. Volgens de experts zou de procedure opnieuw moeten worden uitgevoerd.

De politie wil de komende jaren alle agenten uitrusten met een eerstehulppakket, om zo snel levensreddend te kunnen optreden in geval van acute nood. Bijvoorbeeld bij een slagaderlijke bloeding of een ernstige schotwond. De aanbesteding daarvoor is gewonnen door het bedrijf Special Medics uit Utrecht.

Politie vaker in de fout

Politieagenten die giften aannemen van bedrijven of dienstwapens die kort na aanschaf onbetrouwbaar blijken te zijn: het gaat regelmatig mis bij grote aankopen van de politie. Daardoor moeten aanbestedingen opnieuw, wat veel tijd en geld kost. Een overzicht van de afgelopen jaren.

Het
Lees ook:
Het gaat wel vaker mis bij aanbestedingen van de politie

Twee leden van de politie-eenheid Rotterdam hadden een belangrijke rol bij de aanbesteding. Ze waren betrokken bij het bepalen van het soort pakket dat gekocht moest worden en hadden zitting in de beoordelingscommissie. Maar de twee agenten hebben sinds 2017 ook een eigen bedrijf, Treatfirst.

Dat bedrijf verzorgt binnen de politie trainingen over hulpverlening bij traumaletsels en verkoopt ook eerstehulpartikelen van Special Medics. Bij de trainingen die de twee geven, worden ook producten van Special Medics gebruikt. Een deel van de politie, bijvoorbeeld arrestatieteams en bewakingseenheden, is namelijk al uitgerust met een eerstehulpkit van datzelfde bedrijf.

'Duistere praktijken'

Twee andere bedrijven die meedongen naar de opdracht, hebben een klacht ingediend, omdat ze de procedure niet eerlijk vonden. "Voor mijn persoonlijke gevoel was het al een gedane race nog voordat de aanbesteding daadwerkelijk begonnen was", zegt Niek Schenkeveld van reanimerendoejezo.nl. "Dat zou niet mogen kunnen." Ook Radek Weglicki van LS Medical spreekt van 'duistere praktijken' rond deze aanbesteding. Volgens hem is de aanbestedingsopdracht te veel geschreven naar één product van één leverancier.

De klachten van Schenkeveld en Weglicki zijn beoordeeld en verworpen door de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de politie. Die concludeert (pdf) dat 'een aantal aspecten [...] de schijn van belangenverstrengeling zouden kunnen wekken'. Toch ziet het VIK geen reden voor nader onderzoek, omdat er geen vermoeden is van 'plichtsverzuim'.

Zet aanbesteding stil

Aanbestedingsspecialisten die zijn geraadpleegd door RTL Nieuws geven de klagers wel gelijk. Volgens emeritus hoogleraar bestuursrecht Henk Addink van de Universiteit Utrecht is hier sprake van de schijn van belangenverstrengeling. "Juist omdat ze met z'n tweeën twee jaar geleden een dergelijk bedrijf hebben opgericht, hebben zij dus ook persoonlijke belangen. Ze zouden dus eigenlijk geen deel zouden mogen uitmaken van die beoordelingscommissie."

Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven vindt dat ook. "Dit is wederom iets waarvan je denkt, verdorie overheid, pak het nou eens wat prudenter en slimmer aan. En pak nou ook eens door als je dit soort dingen tegenkomt."

Volgens Addink is ook de schijn van belangenverstrengeling genoeg om een procedure te stoppen. "Want alleen al door die schijn wordt hier een van de basisbepalingen uit de Algemene wet bestuursrecht geschonden. Het gaat hier om 10 miljoen euro belastinggeld! Bovendien hebben de politie en het ministerie van Justitie een voorbeeldfunctie."

Reactie politie

De politie heeft verschillende klachten van partijen beoordeeld en daaruit blijkt dat er niet onzorgvuldig, niet onbekwaam en vrij van dubbele belangen is gehandeld in deze aanbesteding. Er is dus geen aanleiding geweest om het aanbestedingsproces te stoppen.

De politie hecht veel waarde aan integriteit en transparantie. Als er een melding is dan wordt die altijd onderzocht en maken we het resultaat openbaar. Belangenverstrengeling en beïnvloeding van besluitvormingsprocessen in verband met persoonlijke belangen worden binnen de politie niet getolereerd.

Lees hier de volledige reactie (pdf) van de politie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore