Koken of uit eten?

Met z'n allen het huis uit bij kerst: restaurants steeds vroeger volgeboekt

23 november 2019 16:11 Aangepast: 23 november 2019 17:31

Je wilt samen met je familie uit eten met kerst en belt daarom een goed restaurant. De kans is groot dat zij geen plek meer voor je hebben. De betere restaurants zijn namelijk al zo goed als volgeboekt. "We hebben zelfs een wachtlijst."

The Fork, het grootste reserveringsplatform van Nederland, ziet dat er steeds vroeger wordt gereserveerd. "In 2019 zijn er twee keer zoveel kerstreserveringen in november vergeleken met 2017", zegt manager Joyce Teune. Vooral goede restaurants merken daat wat van.

Eerste Kerstdag populairst

Bijvoorbeeld La Nouvelle Auberge in Tilburg. Zij krijgen veel telefoontjes van gasten die een tafel willen boeken. Ze kunnen alleen niet allemaal terecht. "Eerste Kerstdag gaat het snelste. Het zit helemaal vol", aldus Lenneke van Gerwen van de Bonheur Horeca Groep, de organisatie waar het restaurant onderdeel van is.

Uit eten met kerst? 'Veel restaurants al vol'

Gezellig met de familie uiteten met kerst? Nou, misschien ben je al wel te laat.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stress voor het kerstdiner? Doe normaal... (en talloze andere tips)

De directeur van de Bonheur Horecagroep, Tim Wijdemans, erkent dat ze mensen moeten teleurstellen. "We hebben zelfs een wachtlijst. Mochten er tafels uitvallen, dan kunnen wij toch nog de mensen de gelegenheid geven bij ons te dineren." Wie toch bij La Nouvelle Auberge wil eten, kan nog wel op Tweede Kerstdag of kerstavond terecht.

Een ervaring

Dat vooral sterrenrestaurants wat merken van deze ontwikkeling, is volgens Joyce Teune goed te verklaren. "Het is echt een ervaring. Mensen vinden het leuk om wat luxere producten te hebben. Dan hebben ze een mooie avond. Ook zijn ze bereid meer uit te geven."

Uit cijfers van The Fork blijkt dat de gemiddelde groepsgrootte ook toeneemt. In 2017 zaten er gemiddeld drie personen aan een tafel. Dit jaar zijn dat er al 5. Volgens trendwatcher Carl Rohde is het logisch dat we met zoveel mogelijk mensen aan het kerstdiner willen zitten. "De samenleving is individualistischer dan ooit. Ter compensatie van die versplintering creëren we momenten dat we wel samen zijn. Dat hebben we altijd al gewild."

Niet meer naar de kerk

Dat verlangen komt volgens Rohde ook steeds meer op kerstavond voor. "We gingen altijd naar de kerk op die avond. Dat doen steeds minder mensen. Je hebt nu een avond over. Laten we dat niet invullen door individualistisch iets in je eentje te gaan doen, maar met een groep vrienden of met je familie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat als je kerst of sinterklaas over wilt slaan? 'Leg dat maar eens uit aan je familie'

Ook restaurants zien de opmars van kerstavond. Steeds vaker wordt de avond van 24 december gebruikt als een extra kerstdag. Bij La Nouvelle Auberge was er een aantal jaar terug weinig belangstelling voor een diner op kerstavond. Dit jaar zijn er nog maar enkele plekken over.

Frans of Italiaans

Wil je een beetje origineel zijn bij kerst? Reserveer dan niet bij een Frans of Italiaans restaurant. Volgens Teune reserveren daar de meeste mensen. "Nieuw in de top 5 is de Griekse keuken. De Nederlandse keuken staat op plek 5."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore