Personages of verhaallijnen

Disney+ gaat in Nederland waarschuwen bij racisme en stereotypen

15 november 2019 09:03 Aangepast: 15 november 2019 12:24
Beeld © The Walt Disney Company Benelux

Streamingdienst Disney+ komt ook in Nederland met een waarschuwing voor programma’s en films waarin personages of verhaallijnen voorkomen die beledigend zijn.

Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf vrijdag gemeld. De disclaimer wordt in de VS vanaf de lancering al voor sommige titels getoond. Maar Disney had nog niet besloten of ook in Nederland programma’s de waarschuwing zouden krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Disney+ is live: deze nieuwe films en series kun je nu kijken

Het is de bedoeling dat de boodschap uiterlijk na het weekend aan de programma’s die de zender aanbiedt is toegevoegd. De tekst waarschuwt voor 'verouderde culturele representatie'. Het gaat dan bijvoorbeeld om Dumbo, The Aristocats en Peter Pan, waarin bijvoorbeeld personages van kleur eigenschappen hebben die racistisch zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Disney+ eerste zender die waarschuwt voor roken in film

Het is niet de enige disclaimer die Disney+ aan programma’s toevoegt. Voor series en films waarin wordt gerookt, staat ook een waarschuwing dat roken niet goed is voor de gezondheid. Disney heeft zich de afgelopen jaren sterk geprofileerd als een bedrijf dat roken wil ontmoedigen, bijvoorbeeld ook door sigaretten in grote parken in de VS te verbieden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michael Jackson-aflevering van The Simpsons niet op Disney+

Disney+ is pionier op dit gebied; de Nederlandse Kijkwijzer waarschuwt wel voor programma’s waarin seks, drugs en geweld zitten. Maar niet voor shows of series met sigaretten of dubieuze culturele representaties. De Kijkwijzer onderzoekt momenteel wel of er een 'rookwaarschuwing' in de classificatie moet worden opgenomen. De nieuwe waarschuwing van Disney staat nog niet op de agenda van de Kijkwijzer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore