Zaak-Hümeyra

Bekir E. spreekt zichzelf tegen, is warrig, en huilt in rechtszaak moord Hümeyra

14 november 2019 17:08 Aangepast: 15 november 2019 10:01
Bekir E.

In een grijs jack en grijze broek komt hij de rechtszaal binnengelopen: Bekir E., de man die ervan wordt verdacht Hümeyra (16) vorig jaar op 18 december te hebben doodgeschoten. Uiterlijk blijft hij onbewogen – dat hij wel degelijk emoties heeft, zal later blijken.

Wie is Bekir E.? Het is de vraag waarmee veel mensen vandaag naar de rechtszaal zijn gegaan. Veel werd gezegd en geschreven over Hümeyra, weinig nog over de schutter. 

'Niet fucken met mij'

E. bekende zijn daad van 18 december vorig jaar, belde zelf 112, en zei tegen de agenten die hem oppakten: "Ze moet niet fucken met mij. Is ze dood?" Volgens hemzelf vroeg hij alleen dat laatste en verzonnen de agenten het andere deel. Het zou niet voor het eerst zijn dat hij weinig respect zou tonen voor de autoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moordverdachte Bekir E.: 'Ik wilde op haar benen schieten'

E. is warrig, spreekt zichzelf tegen, en maakt kromme zinnen. Hij zoekt excuses voor zijn daad in de vorm van drugs, maar ook zijn intelligentie. "Ik ben zwakbegaafd. Er is veel misgegaan bij mijn geboorte. Ik ben gedeeltelijk verantwoordelijk voor mijn daden."

Drugs

Maar niet veel later zegt hij het tegenovergestelde. Meerdere keren geeft hij aan volledig verantwoordelijk te zijn. Dat hij spijt heeft, dat hij Hümeyra niet heeft willen doden. En dan komt toch het argument 'drugs' weer. "Het speelde zo'n grote rol, de hoofdrol, dat ik het wel moet noemen."

E. heeft een persoonlijksstoornis, is zwakbegaafd, en grijpt dusdanig vaak naar drugs en alcohol dat het zijn leven beïnvloedt. Dat concludeert het Pieter Baan Centrum na een onderzoek. Ook zou het goed mogelijk zijn dat hij waanideeën heeft. Hijzelf zegt niet afhankelijk te zijn van de drugs en alcohol. Ook de waanideeën ontkent hij. 

'Ik ben ook slachtoffer'

Tijdens de zitting blijkt dat hij de zaken heel anders ziet dan bijvoorbeeld politie of onderzoekers. "Ze hebben nooit naar mijn verhaal willen luisteren, ze hadden vooroordelen", zegt hij over haast alle psychiaters, psychologen en deskundigen die hij sprak. "Ik ben ook een slachtoffer. Er is niet serieus naar mij gekeken."

Een voorbeeld: na zijn onderzoek in het Pieter Baan Centrum stond er niet dat hij PTSS heeft. E. vindt wel dat hij de aandoening heeft omdat hij in 2004 een vrouw op het station Rotterdam zag vallen. "Ze is daar doodgebloed. In de periode daarna was ik mezelf niet. Ik vergat woorden."

'Ze pesten mensen'

Ook vertelt E. dat hij een enorme haat heeft ontwikkeld tegen gedragspsychologen 'omdat ze autistische mensen uit de tent lokken'. Ze pesten de mensen, zegt hij. "Ik heb dat met eigen ogen waargenomen."

Op het oog zeker lijkende feiten, doet E. af als onzin. Zeven kogelhulzen heeft de politie gevonden in de school, maar E. houdt vol vijf keer te hebben geschoten. Ook de verklaring die een politieagent aflegde op basis van camerabeelden, was volgens hem niet de waarheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie van Hümeyra: 'Bekir moet levenslang krijgen'

E. huilt

E. blijft tijdens de zaak stabiel, toont geen emotie. Tot de zus van Hümeyra, Tugba, slachtofferverklaringen voorleest. De pijn van de moeder van Hümeyra triggerde E.. "Mijn Hümeyra is veel te vroeg vertrokken. Het is het zwaarste verdriet wat een moeder kan meemaken", zegt ze onder meer. E. huilt, haalt zijn neus op. Krijgt uiteindelijk van zijn advocaat doekjes om zijn neus te snuiten.

Na elke verklaring die Tugba voorleest, volgt er een applaus vanaf de publieke tribune. Vele familieleden van Hümeyra zijn er vandaag. Verder hoor je ze niet. Het levert ze een compliment van de rechter op aan het eind van de zitting.

De emotie van E. duurt niet lang. Even later is hij verwikkeld in een discussie met de rechters waarbij hij het standpunt inneemt dat een tbs-traject niets voorstelt. "Ik heb totaal geen vertrouwen in het tbs-systeem."

Levenslang

De eerste zittingsdag wordt afgesloten zonder strafeis. Dat volgt morgen. De nabestaanden hopen in ieder geval maar één ding: levenslang. Tugba zegt in haar verklaring: "Ik hoop uit grond van mijn hart dat moordenaars zoals 'B.' - ze geeft de letter extra nadruk -  de hoogste straf zullen krijgen en dat hij iedere dag de pijn en het verdriet zal moeten voelen dat wij zullen moeten voelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore