Zaak-Hümeyra

OM eist 20 jaar cel en tbs tegen Bekir E. voor moord op Hümeyra (16)

15 november 2019 10:03 Aangepast: 15 november 2019 10:58
Rechtbanktekening Bekir E. Beeld © Felix Guerain

Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Bekir E. voor het doodschieten van de 16-jarige Hümeyra, vorig jaar in Rotterdam. Hij heeft de moord eerder al bekend.

E. vermoordde Hümeyra bij haar school, in de fietsenstalling. Hij schoot meerdere keren van dichtbij, waarvan enkele keren op haar hoofd. Hümeyra deed meerdere keren aangifte bij de politie van bedreigingen en stalking, maar toch kwam het tot de moord.

De verdachte hoorde de eis onbewogen aan. Bekir E. bleef voorover gebogen zitten.

'Op haar benen schieten'

E. vertelde eerder dat hij op 18 december Hümeyra zag bij haar school. Hij wilde haar wat vragen stellen en begon te rennen. Hümeyra schrok, rende weg en E. besloot achter haar aan te gaan. Hij vertelde in de rechtszaal dat zijn wapen achter zijn riem zat, en omdat die in zijn broekspijp viel en richting zijn enkel zakte, kon hij niet goed rennen. Hij achtervolgde haar en schoot haar vervolgens in de fietsenstalling neer: "Ik wilde op haar benen schieten, zodat ik haar zou kunnen inhalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie van Hümeyra: 'Bekir moet levenslang krijgen'

Er werden zeven kogelhulzen gevonden in het onderzoek, maar E. hield vol vijf keer te hebben geschoten. Een getuige die ook in de fietsenstalling was, zag het gebeuren. E. schoot Hümeyra van dichtbij dood, zo was ook op camera's te zien.

Hasj en cocaïne

E. zei in de rechtszaal keer op keer dat hij onder invloed was van hasj, wiet en cocaïne toen het gebeurde. Ook zei hij Hümeyra per toeval tegen het lijf te zijn gelopen op 18 december en niet bewust bij haar school had staan wachten. Van een bewuste confrontatie was dus geen sprake, verklaarde hij.

Stille tocht voor doodgeschoten Humeyra':

"We hebben verdriet. We hebben pijn. We zijn machteloos, alles door elkaar." I

Zus Tugba las in de rechtbank slachtofferverklaringen voor. Van Hümeyra en haar moeder, vader en van haarzelf. "Iedere dag mis ik haar, meer dan gisteren. Ik loop twintig keer per dag langs haar kamer en droom dan dat ze ligt te praten met vriendinnen of met haar kat."

'Ik wil niet dat hij mij aankijkt'

E. zat tijdens de verklaringen voor Tugba. Hij zat met zijn gezicht richting de rechter en leek zich heel even om te draaien bij de verklaring, maar Tugba reageerde stellig. "Ik wil niet dat hij mij aankijkt."

Als het aan Tugba ligt, gaat B. levenslang de cel in. "Ik hoop uit grond van mijn hart dat moordenaars zoals Bekir de hoogste straf krijgen en dat hij iedere dag de pijn en het verdriet zal moeten voelen dat wij zullen moeten voelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore