Toerisme ingestort

De bommen, 300 doden, en nu het herstel? Sri Lanka kiest president

16 november 2019 07:35 Aangepast: 16 november 2019 07:48
Aanhangers van presidentskandidaat Gotabaya Rajapaksa.

Sinds de bloedige aanslagen tijdens Pasen dit jaar lieten veel toeristen Sri Lanka links liggen. En dat is niet het enige probleem van het land. Uitdagingen genoeg voor de nieuwe president, die vandaag wordt gekozen.

Hotels en kerken waren begin dit jaar het doelwit van islamitische zelfmoordterroristen. Op acht plekken gingen bommen af. Daarbij kwamen meer dan 300 mensen om het leven, onder wie drie Nederlanders.

Impact

Ruim zes maanden na de aanslagen is de impact op het land nog altijd enorm. De veiligheidsmaatregelen op straat zijn opgeschroefd en ook de presidentsverkiezingen worden er door bepaald.

Een van de kandidaten startte zijn campagne direct na de aanslagen. "Zijn boodschap is steeds: hoe heeft deze aanslag kunnen plaatsvinden?", vertelt RTL Nieuws-correspondent Eva Oude Elferink. "Alles draait om nationale veiligheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reisadvies voor Sri Lanka terug op oude niveau

Toerisme ingestort

Daarnaast is sinds de aanslagen het toerisme volledig ingestort. Vergeleken met vorig jaar bezoeken dit jaar ruim 20 procent minder toeristen het eiland.

Johanna van Kesteren en Peter Spaans in hun hotel op Sri Lanka. Johanna van Kesteren en Peter Spaans in hun hotel op Sri Lanka.

Nederlands hotel dicht

Voor Johanna van Kesteren en Peter Spaans betekende dat het einde van hun hotel. Drie jaar lang hadden ze een goedlopend hotel in het zuiden van Sri Lanka. In het hoogseizoen, dat loopt van december tot april, zaten hun 9 kamers standaard vol.

Tot de aanslagen van april, want daarna bleven de toeristen weg. "De aanslagen waren midden april, dus dan is het sowieso een rustige periode tot de zomervakantie. Maar nu werden echt alle boekingen geannuleerd."

Eerst hebben ze voor hun personeel ander werk gevonden. Daarna besloten Johanna en Peter te vertrekken. Het stel woont sinds augustus weer in Nederland.

De broers Mahinda en Gotabaya Rajapaksa De broers Mahinda en Gotabaya Rajapaksa

Broers favoriet

De nieuwe president moet het land weer vooruit helpen. Er zijn geen peilingen in Sri Lanka maar favoriet voor de winst is het duo Gotabaya en Mahinda Rajapaksa. Twee broers, van wie officieel Gotabaya de enige presidentskandidaat is. Bij winst hoopt hij zijn broer Mahinda als premier aan te stellen.

Mahinda was eerder president van Sri Lanka en voerde, met zijn broer als minister van Defensie, tot 2009 een brute oorlog tegen de Tamil Tijgers, een Hindoeminderheid. 40.000 burgers werden gedood.

Vrees voor meer onrust

Nu richten de broers hun pijlen op de moslimextremisten in Sri Lanka. Daardoor lijkt het geweld tegen vredige moslims in het land ook toe te nemen. Eerder dit jaar werden al honderden huizen vernield door boze groepen mensen.

De verkiezingen zijn dan ook allesbepalend voor Sri Lanka, en welke kant het op gaat met de democratie. "De Rajapaksa's hebben een verleden. Ze lieten tijdens de oorlog tegen de Tamil Tijgers zien hoe ze vijanden uit de weg lieten ruimen. Duizenden mensen zijn verdwenen en vermoord."  

Maar pas als Gotabaya Rajapaksa verliest verwacht Oude Elferink pas echte onrust. "Een deel van zijn aanhang zal dat niet accepteren." Zijn belangrijkste concurrent, Sajith Premadasa, was de laatste weken in opmars. Dus het wordt spannend wie gaat winnen.

'Prachtig land'

Ook Johanna en Peter probeerden mensen met verschillende geloven samen te laten werken, maar dat lukte tot haar spijt niet. "De meerderheid van ons personeel was boeddhistisch. We hebben het wel geprobeerd, maar dat werkte niet samen."

Toch blijft Johanna Sri Lanka voorlopig aanraden. "Het is een prachtig land, met warme mensen." Het probleem is volgens haar de politiek. Die mist de wil om zich ook echt voor de bevolking in te zetten, vindt ze. "Ze zijn vooral uit op macht en geld."

Maar veel hoop dat de nieuwe president de problemen snel oplost, heeft ze niet. "Helaas. Wij konden natuurlijk relatief makkelijk weer terug naar Nederland, maar voor hen blijft het moeilijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore