Zaak-Hümeyra

Moordverdachte Bekir E.: 'Ik wilde op haar benen schieten'

14 november 2019 11:33 Aangepast: 14 november 2019 15:08
Bekir E.

Bekir E., verdacht van de moord op het Rotterdamse meisje Hümeyra, zegt dat hij niet volledig verantwoordelijk gehouden kan worden voor zijn daden. "Ik ben zwakbegaafd. Er is heel wat mis gegaan tijdens mijn geboorte."

Dat zei E. vandaag in de Rotterdamse rechtbank. Hij komt warrig over, spreekt zichzelf vaak tegen. E. wil zijn zwakbegaafdheid niet als excuus gebruiken, zegt hij. "Maar er is wel een verstandelijke beperking bij mij vastgesteld. Ik ben gedeeltelijk verantwoordelijk voor mijn daden." Om een minuut of tien later toch te zeggen: "Ik neem de volle verantwoordelijkheid."

Contactverbod

Bekir E. schoot Hümeyra dood op 18 december 2018. Hij heeft bekend dat hij Hümeyra heeft doodgeschoten. Hij had een contactverbod om haar te zien, maar toch gebeurde het. Op 18 december zag hij haar in de straat van haar school. Hij stapte uit zijn auto, waarna Hümeyra direct begon te rennen. Daarna ging het mis. Hij rende achter haar aan de school in en schoot haar dood. Hij zegt zelf: "Ik wilde op haar benen schieten, zodat ze zou stoppen met rennen. Ik kon haar niet inhalen."

E. zegt dat hij Hümeyra wat vragen wilde stellen en dat hij haar daarom opzocht. Zijn wapen zat in zijn broek, en viel in zijn rechterbroekspijp toen hij begon te rennen. "Als dat niet was gebeurd, was ik sneller bij haar geweest, en had ik de vragen kunnen stellen."

Aangiftes samen met andere ex

De verdachte zei dat hij werd gepest door Hümeyra en een andere ex. Hij wilde weten waarom zij dat deed. Volgens hem zat deze oude ex achter de pesterijen, zoals langsrijden en de middelvinger opsteken. Hij dacht dat deze ex Hümeyra ertoe aanzette aangifte tegen hem te doen van mishandeling en bedreigingen. De rechtbank hield hem voor dat er geen enkele aanwijzing is gevonden voor het gepest en dat deskundigen denken dat E. dit als een waanidee heeft verzonnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie van Hümeyra: 'Bekir moet levenslang krijgen'

E. verklaart ook dat het schieten zelf door computerspelletjes heel normaal was geworden. "Ik dacht tijdens het schieten niet dat het de realiteit was." 

Over Hümeyra heengestapt

Na de schietpartij liep E. weg richting de uitgang, even later keerde hij terug, stapte over Hümeyra heen om naar de andere uitgang te lopen. "Toen zag ik de plas bloed groter worden. Ik wilde haar nog helpen, maar ik was bang. Toen besefte ik pas wat er was gebeurd en ben ik toch weggegaan."

E. zegt dat hij op de dag van de moord zwaar onder invloed was van onder meer cocaïne en cannabis. "Ik denk niet dat ik de mogelijkheid had te kiezen wat ik die dag deed. Dat komt omdat ik onder invloed was. Het was één zwart gat. Ik wist niet wat ik deed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore