'Stop het paniekvoetbal'

Geert Wilders komt met noodwet voor stikstofproblematiek

10 november 2019 11:19 Aangepast: 10 november 2019 14:01
Geert Wilders tijdens een debat. Beeld © ANP

De PVV komt een voorstel voor een tijdelijke noodwet om de stikstofproblematiek aan te pakken. "Met deze wet kunnen boeren boeren en bouwers bouwen, zonder dat de maximumsnelheid hoeft te worden verlaagd of andere pijnlijke maatregelen hoeven te worden genomen", zegt Wilders.

In Den Haag wordt al maanden overlegd over oplossingen waarbij de natuur wél voldoende wordt beschermd, maar ook boeren en bouwbedrijven door kunnen met hun werk. Het kabinet komt naar verwacht komende week met concrete maatregelen.

Wilders loopt daarop vooruit. Zijn noodwet zou een half jaar gelden en zo rust creëren voor het kabinet om een definitieve oplossing te zoeken voor het stikstofprobleem. "Ik wil daarmee een einde maken aan de chaos en paniek die het stikstofdossier heeft veroorzaakt", zegt Wilders tegen RTL Nieuws.

Gevaarlijk voor mens én natuur: dit is wat je moet weten over stikstof

Het legt duizenden projecten stil, en boeren en bouwbedrijven raken ervan in de stress: stikstof. Maar wat is de oorzaak van de stikstofcrisis? En wat is stikstof nou eigenlijk precies? Presentator Daphne Lammers dook de chemieboeken in en legt het je all

Uitzondering van een half jaar

Wilders wil dat tijdens het halfjaar de strenge stikstofregels niet gelden op woningbouw, infrastructuur en de meeste landbouwprojecten. Ook wil hij regelen dat boerenbedrijven ongebruikte bouwcapaciteit, waarvoor zij eerder een vergunning hebben gekregen, mogen overdragen aan andere bedrijven. 

Vergunningsaanvragen die stilliggen door de stikstofproblematiek moeten volgens de PVV alsnog worden vlotgetrokken. Door een uitspraak van de Raad van State eind mei liggen duizenden bouwprojecten nu stil.

De hoogste bestuursrechter haalde eerder een streep door de manier waarop de overheid vergunningen verleende, zonder dat vooraf harde afspraken op papier stonden over hoe extra uitstoot van stikstof zou worden gecompenseerd.

Weinig kans

Wilders hoopt dat zijn noodwet snel wordt aangenomen. "Het zou binnen een paar weken of zelfs een week door de Kamer moeten kunnen."

Politiek verslaggever Floor Bremer acht de kans dat de noodwet van Wilders steun krijgt van de regeringspartijen klein. "Dan wordt het lastig, zo niet onmogelijk voor Wilders om een meerderheid achter zijn plan te krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet trekt 500 miljoen uit voor aanpak van stikstofcrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore