Ongeluk bij training

Australische bokser (27) overlijdt tijdens sparsessie met collega

10 november 2019 09:08 Aangepast: 10 november 2019 09:20
Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

Australisch bokstalent Dwight Ritchie is op 27-jarige leeftijd tijdens een training overleden. Ritchie viel neer tijdens het sparren en kwam niet meer overeind. Collega-boksers reageren verslagen op het nieuws. "Een groot talent waarvan we het beste nog niet gezien hebben."

Volgens de Australische krant The Daily Telegraph was Ritchie gisteren aan het sparren met Michael Zerafa. Hij kreeg een klap op zijn lichaam en zou terug zijn gelopen naar zijn hoek van de ring, waar hij vervolgens neerviel.

Ritchie, werd ook wel 'de vechtende cowboy' genoemd. Hij vocht sinds 2009 als lichtgewicht en als middengewicht. In 2014 werd hij Australisch kampioen middengewicht. Van de 21 gevechten die hij deed, verloor hij er maar twee. 

'Een van ons'

"Vandaag zijn we er één van ons verloren", schrijft collega-bokser Luke Jackson op Twitter.

"Ik kan het nieuws over Dwight Richie's dood niet geloven", schrijft wereldkampioen Billy The Kid.

Vijf doden in een jaar

Ritchie is al de vijfde professionele bokser die dit jaar is overleden tijdens een wedstrijd of training. Gemiddeld ligt het aantal doden onder professionele boksers op twee à drie per jaar.

In oktober overleed de Amerikaan Patrick Day ook op 27-jarige leeftijd. Hij overleed tijdens een wedstrijd. We zochten toen uit hoe het kan dat het zo vaak misgaat bij het boksen en spraken met Rinze van der Meer. Hij is secretaris van de professionele boksbond Prof Boksen. 

Dwight Ritchie (links) tijdens een wedstrijd tegen Tim Tszyu. Dwight Ritchie (links) tijdens een wedstrijd tegen Tim Tszyu.

Het blijven ongelukken

Volgens Van der Meer zijn er altijd zorgen geweest over de gevaren van de sport. Hij denkt dat er nu sneller aandacht is in de media voor de ongelukken. Moeten we ons er dan maar bij neerleggen dat dit soort dingen gebeuren? Ja en nee.

Van der Meer vindt elk sterfgeval 'een ramp'. "Maar het is nooit uit te bannen. Er zit een risico aan de sport. Het is heel lullig: maar er zit natuurlijk een wreed element in het boksen. Een geweldselement. Als je dat eruit haalt, betekent dat het einde van de sport", zei hij eerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bokser Day overlijdt na knock-outklappen op zijn hoofd

Medische tests

Het zijn ongelukken, benadrukt de secretaris. Deze ongelukken worden zoveel mogelijk voorkomen door de vele medische tests die boksers moeten ondergaan vóór ze de ring instappen. En al deze tests moeten vooral blijven bestaan.

Speciale artsen, de zogenoemde ringartsen, houden ook tijdens de wedstrijd alles in de gaten. "De scheidsrechter is eindverantwoordelijk, maar als de dokter roept: ik zou de wedstrijd stoppen, dan volgt de scheidsrechter dit in 99,9 procent van de gevallen op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore