Innovatie

RTL Nieuws introduceert redactierobot ADAM

14 november 2019 07:36 Aangepast: 14 november 2019 07:57
Beeld © RTL Nieuws

De redactie van RTL Nieuws is sinds vandaag een collega rijker. Redactierobot ADAM helpt ons om meer lokaal interessant nieuws te brengen. Vandaag debuteert de robot op rtlnieuws.nl met ruim 2400 verhalen over de verkeersveiligheid in Nederlandse woonplaatsen.

ADAM staat voor Automatische Data Artikel Machine. De robot schrijft verhalen op basis van grote hoeveelheden aan data die door journalisten zijn verzameld, geanalyseerd en bewerkt. Zo is het mogelijk om lokale trends zichtbaar te maken.

Nieuws op maat

De robot zal vanaf nu vooral worden ingezet voor nieuwsonderwerpen, waarbij we veel informatie verspreid over veel organisaties of plaatsen hebben. Denk bijvoorbeeld aan informatie over alle scholen of ziekenhuizen in het land. Of criminaliteitsgegevens per gemeente. Zo krijg je als lezer een verhaal op maat over je eigen ziekenhuis of gemeente.

De eerste ruim 2400 verhalen van ADAM gaan over verkeersveiligheid. Op basis van gegevens van Rijkswaterstaat en de politie die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft geanalyseerd, schreef ADAM voor elke woonplaats in Nederland een eigen artikel. Van Aarle-Rixtel tot Zwinderen en van Moddergat tot Nooitgedacht.

Miniatuurvoorbeeld
Zoek het op

Hoe verkeersveilig is jouw woonplaats? Check het hier

Bijdrage Google

ADAM is ontwikkeld door RTL Nederland zelf. Datajournalisten, data-scientists en developers werkten een jaar lang aan de totstandkoming ervan. Voor het project kreeg RTL een bijdrage vanuit het Google Digital News Initiative.

Het is de bedoeling dat de redactierobot een vaste plek krijgt op de redactie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van