'Walgelijk'

Irakezen woedend op oud-minister Hennis om tweet

07 november 2019 23:04 Aangepast: 07 november 2019 23:09
Jeanine Hennis in Irak afgelopen februari. Beeld © AFP

Oud-minister Jeanine Hennis, tegenwoordig VN-gezant in Irak, krijgt veel kritiek op een tweet die ze gisteren plaatste. Volgens de Irakezen suggereert ze olie-installaties in dat land belangrijker te vinden dan het lot van de bevolking.

"We zijn allemaal verantwoordelijk voor het beschermen van openbare voorzieningen. Bedreigingen/sluitingen van wegen naar olie-installaties en havens veroorzaken miljardenverliezen. Dat is schadelijk voor de economie van Irak en ondermijnt de legitieme eisen van de demonstranten", schrijft Hennis in de bewuste tweet. 

Corruptie en werkloosheid

De Iraakse bevolking protesteert al weken tegen corruptie en werkloosheid. Vooral jongeren gaan de straat op. Bij de protesten zijn al meer dan 250 doden gevallen, omdat de autoriteiten keihard ingrijpen. De tweet van Hennis volgde na een rapport van haar VN-missie waarin wordt geconcludeerd dat er mensenrechtenschendingen plaatsvinden bij het optreden tegen de demonstranten. In het rapport riep ze bovendien op een einde te maken aan de vicieuze cirkel van geweld.

Maar de twitteraars verwijten Hennis niets te geven om de Iraakse bevolking. "Ga je schamen! Iraakse olie is belangrijker dan de Iraakse bevolking? Walgelijk", reageert een Twitteraar. De critici eisen dat Hennis aftreedt en zich terugtrekt uit Irak. Ze plaatsen onder haar tweet ook foto's en filmpjes van demonstranten die gewond zijn geraakt bij de protesten. 

Rood kruis

"Ik vroeg me al af waarom niemand reageerde op de hashtag 'red de Iraakse bevolking'. Maar nu snap ik het: ze proberen #deIraakseolieteredden", aldus de bekende Iraakse comedian Ahmad Al-Basheer. Andere Twitteraars reageren door foto's van Hennis te posten waar een rood kruis doorheen is gezet. Inmiddels hebben al bijna 6.000 mensen op het bericht gereageerd, die gister is geplaatst. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gemaskerde mannen schieten op demonstranten Irak: 18 doden

In een vandaag verstuurd bericht probeert Hennis de gemoederen te bedaren. In het Arabisch en Engels schrijft ze: "In reactie op de beschuldigingen van vooringenomenheid: de Verenigde Naties zijn de partner van elke Irakees die naar verandering streeft. Verenigd kunnen de Irakezen hun land een betere plek maken en wij zijn hier om dat te steunen." Toch lijkt dit nog niet veel effect te hebben. Ook op deze tweet reageren veel Irakezen woedend. 

Burgerslachtoffers in 2015

Hennis staat in Bagdad sinds 2018 aan het hoofd van UNAMI, de VN-missie in Irak. In deze functie geeft ze advies aan de Iraakse overheid en spreekt ze ook veel met de verschillende bevolkingsgroepen. Eerder deze week kwam ze ook al onder vuur te liggen toen bleek dat ze op de hoogte was van de burgerslachtoffers die in 2015 vielen bij het bombardement op de Iraakse stad Hawija

Eerdere beelden van de protesten

Bij protesten in Bagdad en andere steden in Irak zijn afgelopen week tientallen doden en honderden gewonden gevallen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore