Ga naar de inhoud
Bezwaar tegen piet

Rechter beslist: intocht met alleen roetveegpieten kan doorgaan

De roetveegpiet. Beeld © ANP

De landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn kan gewoon doorgaan met alleen roetveegpieten. Er was bezwaar aangetekend tegen de vergunning die de gemeente hiervoor verleende, maar dat is door de rechter donderdag niet-ontvankelijk verklaard.

De bezwaarmaker, M. van Tongeren, wilde een intocht met alleen zwarte pieten. Maar in de vergunning staat niets over de kleur van de pieten, zei de rechter in Arnhem.

Alleen zwarte pieten

De NTR kondigde in september aan dit jaar voor het eerst met alleen roetveegpieten te werken. Van Tongeren vroeg de bestuursrechter snel met een voorlopig oordeel te komen. Als de gemeente geen partij zou vinden die alleen met zwarte pieten werkt, dan moet de intocht niet doorgaan, vond hij.

Roetveegpiet
Lees ook:
Roetveegpiet verovert scholen in de (grote) steden

Van Tongeren wil een principiële discussie aangaan over de kleur van de pieten. Daarover kan deze rechter niet oordelen. Ook vorig jaar is geprocedeerd over de landelijke intocht van Sinterklaas. Toen juist omdat er toen nog zwarte pieten meeliepen.

Demonstraties

De landelijke intocht in Apeldoorn is op 16 november. De gemeente Apeldoorn staat op drie locaties langs de route demonstraties toe. Er zijn tot nu toe twee demonstraties aangekondigd.