Loos alarm

Passagier toestel Schiphol: 'Ik las op Twitter over kaping, heel raar'

07 november 2019 11:15 Aangepast: 07 november 2019 13:42
Alberto was één van de passagiers van het 'gekaapte' vliegtuig. Beeld © RTL Nieuws

Alberto Santos is één van de passagiers van het vliegtuig waarvan gisteravond gedacht werd dat het gekaapt was op Schiphol. "Ik stond op het punt om te boarden, toen ik ineens niet verder mocht."

Santos zou gisteravond van Amsterdam naar Madrid vliegen met Air Europa. Vlak voor hij aan boord gaat van het vliegtuig, belt hij met zijn dochter. "Ik bleef daardoor wat langer hangen bij de gate en stapte pas later in de rij om te boarden", zegt Santos tegen RTL Nieuws.

Als hij de telefoon ophangt en wil instappen, wordt hij ineens tegengehouden. "Ze zeiden dat ik en de anderen weg moesten uit de gate, verder niets. Ik vond het raar, omdat er al een stuk of twintig mensen in het vliegtuig zaten." Aanvankelijk denkt Santos aan een technisch probleem. "Maar toen we de gate uitliepen en ik overal politie en militairen met grote wapens zag, wist ik dat er iets gaande was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodsituatie Schiphol door fout: hoe werkt een kapingsalarm?

Dochter aan de telefoon

Ongeveer drie uur staat Santos samen met andere passagiers te wachten in een andere terminal. "We kregen geen enkele informatie, maar ik las op Twitter dat mijn vliegtuig gekaapt leek te zijn. Het was heel raar allemaal."

Hij belt snel zijn familie om ze gerust te stellen, al weet hij zelf niet precies hoe gevaarlijk de situatie is. "Het was best eng." 

Zelfde piloot

Als uren later blijkt dat het loos alarm was, mag Santos alsnog aan boord van zijn vlucht. Voor vertrek spreekt de piloot zijn passagiers toe: "Ik heb een fout gemaakt waardoor het alarm afging. Het spijt me en dank dat jullie voor Air Europa hebben gekozen." 

Santos is sceptisch. "Ik vroeg nog aan een stewardess of het echt dezelfde piloot was die ons nu naar Madrid ging vliegen. Dat leek me niet zo'n goed idee. Zou hij dan deze keer wel op de juiste knopjes drukken?" Het was dezelfde piloot en de rest van de vlucht wordt er geen woord meer gerept over het incident. "Ik vind het heel raar allemaal", zegt Santos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore