Christen-democraten

Nieuwe koers van CDA: 'Zij-aan-zij-maatschappij'

07 november 2019 07:24 Aangepast: 07 november 2019 07:26
Leonard Geluk, archieffoto. Beeld © ANP

Het CDA komt met een nieuwe koers en lanceert een nieuwe term. De partij wil in 2030 in Nederland een 'zij-aan-zij-maatschappij'.

Een commissie onder leiding van Leonard Geluk heeft een nieuwe visie geschreven, die de komende maanden wordt besproken. 

De term 'zij-aan-zij-maatschappij' past bij de gezinspartij die het verleden hamerde op normen en waarden. Volgens de visie is in het Nederland van 2019 te weinig fatsoen en staan Nederlanders teveel tegenover elkaar. 

Discussies op schoolplein

"Nederland polariseert op dit moment enorm. We staan tegenover elkaar. Op het schoolplein. Op 5 december. We moeten naar elkaar luisteren. En elkaar proberen te overtuigen", zegt CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum. "We moeten het samen gaan doen. Het gaat er niet over of ik het beter krijg in de maatschappij en dat ik niet meer naar anderen omkijk. Wij moeten samen de maatschappij in deze tijden beter en mooier maken."

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

CDA-fractievoorzitter Heerma: DENK is 'verziekend voor het debat'

Prestatiemaatschappij

Nederland is nu te 'individualistisch' en het leidt tot een 'ongekende epidemie van eenzaamheid, depressies en burn-outs', schrijft de commissie. Nu is er sprake van een kloof in de samenleving tussen mensen die zichzelf kunnen redden en mensen die zichzelf niet kunnen redden. 

Het CDA pleit voor meer samenwerking en oog voor elkaar. Volgens de christen-democraten moet overheid in toekomst 'wendbaar' en 'dienstbaar' zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Mona Keijzer: 'CDA-kroonprinsen? We hebben ook nog kroonprinséssen'

De nieuwe koers moet het CDA helpen op weg naar de volgende verkiezingen. Maar wie de nieuwe partijleider wordt, is nog niet besloten.

Vrouwelijke voorzitter?

Twee ministers, Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra worden vaak genoemd. Staatssecretaris Mona Keijzer vindt dat er ook vrouwelijke kandidaten voor het partijleiderschap moeten zijn.

Ploum wil nog niet zeggen hoe hij het nieuwe gezicht gaat bepalen en of een lijsttrekkersverkiezing gaat komen. "Daar kom ik bij u op terug als het zover is, dat is nu niet aan de orde." 

Zaterdag bespreekt het CDA-congres de nieuwe koers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore